Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımını yaygınlaştırılması amacıyla Sarıyer İlköğretim Okulu önünde “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” eylemi gerçekleştirildi.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik devrim niteliğinde bir adım atıldı.

Yapılan düzenleme ile "Yaya Öncelikli Trafik" anlayışı yasal bir zemine oturtuldu. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken "yavaşlamak", buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa "ilk geçiş hakkını vermesi" zorunlu hale geldi. İçişleri Bakanlığınca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edildi.

Protokol tam kadro eylemde

Ülke genelinde saat 12.00 ile 13.30 arasında yapılan eylemlere Sarıyer’den de destek geldi. Sarıyer İlköğretim Okulu önünde yapılan eyleme Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz, Sarıyer İlçe Müftüsü Oğuzhan Kadıoğlu, Sarıyer SGK Müdürü Gamze Pak, Sarıyer Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Sarıuçak, Sarıyer İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Namık Şişman, Sarıyer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yavuz Acar, okul müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı.

Kaymakam Bilgin’den Sarıyerlilere çağrı

Ellerinde “Yol ver bir dakika kaybet, ya da boşver”, “Yaya geçitleri süs değildir, güvenle geçmeniz içindir”, “Aşırı hıza dikkat, kaybolan şey hayat” yazılı dövizler taşıyan kalabalık, yaya geçitlerinin ve dikkatli araç kullanmanın önemine vurgu yaptı. Etkinlikte konuşan Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, “Ülkemizde binlerce trafik kazası meydana geliyor. Bu kazaların birçoğu da maalesef can kaybı ile sonuçlanıyor. İçişleri Bakanlığı farkındalık yaratmak amacıyla 2019 yılını “trafik yılı” ilan etti. Bir kez daha hem yayalarımızı hem de araç sürücülerimizi daha dikkatli olmaya davet ediyorum” dedi.