Bahçeköy Mahallesi'ndeki İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi'nde bulunan bitki kütüphanesi 37 bin bitki örneğine ev sahipliği yapıyor.

Kampüstü tüm Türkiye'nin florasını tek bir noktada görmek ve incelemek mümkün. İçinde 37 bin bitki örneğinin bulunduğu ve "Bitki kütüphanesi" denilebilecek bu yer, Türkiye'de kurulan ilk herbaryum olma özelliğini taşıyor.

23 MİLYON YILLIK YAPRAK ÖRNEĞİ

1950 yılından itibaren Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden toplanan bitkiler, uzun bir hazırlık sürecinin ardından bilimsel amaçlarla saklanmak üzere herbaryumdaki çelik dolaplarda yerlerini alıyor. En eski bitki örneğinin 1950'li yıllara ait olduğu herbaryumda, Türkiye'nin başka hiçbir yerinde olmayan fosil koleksiyonu var. 7 bin örneğin bulunduğu bu koleksiyonda ise bazı odun örnekleri 160 milyon yıl öncesine aitken, yaprak örneklerinin en eskileri ise 23 milyon yıl öncesinden.

FAKÜLTENİN TARİHÇESİ

Türkiye’de ormancılık eğitimi, 17 Kasım 1857 tarihinde İstanbul’da açılan "Orman Okulu" ile başlamıştır. Fransızlar tarafından kurulan bu okulda öğrenim dili Fransızcadır. Bu eğitim-öğretim, 11 Temmuz 1880 tarihinden itibaren "Orman ve Maadin Mektebi"nde, 1893 yılından itibaren ise "Halkalı Ziraat Yüksek Okulu"nda devam etmiş, 1903 yılında okulun adı “Halkalı Ziraat ve Orman Mektebi Alisi” olarak değiştirilmiştir. 1910 yılında ormancılık öğretimi bağımsızlaşarak, “Orman Mektebi Alisi” kurulmuştur. Okul, çeşitli tarihlerde yer değiştirmiş, 1922 yılında bugün öğretimin sürdürüldüğü İstanbul Bahçeköy’deki binasına kavuşmuştur.

SARIYER POSTA GAZETESİ