Osmanlı dönemi mimarisi ve Türk-İslam sanatının en güzel örneklerinden biri olan Emirgan'daki Hamid-i Evvel Cami, Kepez Belediyesi tarafından Dokuma semtine yapılacak olan caminin mimari modeli olacak.

İlçeye tarihi mimaride üçüncü bir cami daha kazandıran Kepez Belediyesi, yoğun bir nüfusun bulunduğu ilçenin çarşısı olan Dokuma Semti'ne de, mimari dokusuyla değer katacak bir cami yapıyor. Cami, Yükseliş Mahallesi Mehmet Akif Caddesi'nde, mülkiyet ve imara ilişkin sorunları çözülen alana inşa edilecek. Cami, imar planı paftasında cami yeri olan bin 400 metrekare alana yapılacak.

"CAMİ MODELİ EMİRGAN CAMİİ'NİN TA KENDİSİ OLACAK"

Yükseliş Mahallesi'ne hayırsever desteği ile yapacakları caminin mimarisinin özel olacağını aktaran Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "18 ve 19. yüzyıl Osmanlı'sında İstanbul'da merkeze uzak köylerde yapılan camilerin mimarisi tarzında ahşap ağırlıklı, kubbesiz, ahşap çatılı olacak. Üzerinde çalıştığımız cami modeli de Emirgan Camii'nin ta kendisi olacak. Camiyi, 2022'deki Ramazan ayının ilk teravih namazı ile ibadete açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

ŞEHZADE VE ANNESİ İÇİN YAPTIRILDI

Emirgan Hamid-i Evvel Cami, Sarıyer Emirgan Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. İstanbul Boğazı'nın hemen kıyısında yer alan cami, 1781 yılında I. Abdülhamit tarafından erken yaşta ölen şehzadelerinden Mehmed ve onun annesi Hümaşah hatun için yaptırıldı. Günümüzde daha çok Emirgan Camii olarak biliniyor.

SARIYER POSTA GAZETESİ