İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Sarıyer'e yapılması planlanan Türkiye'nin ilk 3 istasyonlu füniküler hattı için ihale süreci başladı. İhalede 21 firma tarafından teklif verildi.

İBB Raylı Sistem Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Raylı Sistemler Müdürlüğü’nün 'İTÜ – İstinye Füniküler Hattı İnşaat, Elektromekanik ve Araç Alım İşi' ihalesi, İBB Bakırköy Ek Hizmet Binasında yapıldı.

21 FİRMA TEKLİF VERDİ

4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 20. Maddesi çerçevesinde tüm isteyenlerin başvurabileceği “Belli İstekliler Arasında İhale Usulü” ile yapılan ihaleye, 22 firma başvuruda bulundu. İBB İhale Komisyonu tarafından katılımcıların ihale komisyonuna sunduğu dosyalar açılarak ön yeterliliklerine bakıldı. Sunulan belgelerin mevzuata uygunluğunun incelendiği ilk aşamada, 21 firmanın teklif sunduğu belirlendi. Komisyonun yapacağı değerlendirmenin ardından, 35 gün sonra ihalede fiyat tekliflerinin alınacağı ikinci aşamaya geçilecek ve kazanan konsorsiyum belirlenecek. Daha sonra, 780 gün olarak belirlenen inşaat aşamasına geçilecek.

SARIYER'İN YOLCU VE TRAFİK YÜKÜNÜ AZALTACAK

Türkiye’nin ilk 3 istasyonlu füniküleri olacak İTÜ – İstinye Füniküler Hattı 2 bin 650 metre uzunluğuna sahip olacak. Yenikapı – Hacıosman Metrosu ile bağlantılı olacak raylı sistem, maksimum yüzde 12 eğimle inşa edilecek ve tamamlandığında saatte tek yönde 3 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Fünikülerin İTÜ ve İstinye istasyonlarının uzunluğu ise 80 metre olacak. Orta kısmında yer alacak Reşitpaşa İstasyonunun uzunluğu ise 150 metre olacak. Metroyu İstinye’de sahil yolu ve Boğaz ile bir araya raylı sistem, Şehir Hatları iskelesine bağlanacak. Deniz yolu ile desteklenecek sistem, İstanbul’da Asya ve Avrupa kıtası arasındaki mevcut köprülerin ve tüp geçitlerin yükünü hafifletecek. Proje, özellikle Sarıyer'in yolcu ve trafik yükünü azaltacak.

SARIYER POSTA GAZETESİ