Sarıyer'de faaliyet gösteren gözetleme kulesi, ormanlarda çıkan yangınların dürbün ve kamera sistemleriyle erken tespit edilmesinde büyük önem arz ediyor.

İstanbul'daki 15'i sabit toplam 31 kuleden biri olan Sarıyer Orman Gözetleme Kulesi, 2017 yılında hizmete girdi. 238 metre yüksekliğinde olan ve son teknoloji ürünleriyle donatılmış olan kulede, Boğaz'ın Anadolu ve Avrupa yakasında bulunan ormanlık alanları gözetlemek için ekipler kesintisiz görev yapıyor.

"HIZLI BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİYORUZ"

İstanbul'daki yangın gözetleme kuleleri hakkında konuşan İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınları Mücadele Şube Müdürü İkram Çelik, "Sarıyer'deki kulemiz, Boğaz'ın Avrupa Yakasında bulunuyor ama iki yakayı da girişten itibaren gözetleyen bir kulemiz. Bu kulemiz şu ana kadar boğazda çıkan bütün yangınları bize telsiz sistemiyle anında bildirmiştir ve bu erken müdahaleler sayesinde bu yangınları büyümeden söndürmemize fırsat tanımıştır. İstanbul'da 15 tane sabit kulemiz var aynı bunun gibi yani insanlı, sabit kulelerimizin görmediği daha riskli ve hassas olan bölgelerde de ekstra gözetleme için mobil kulelerimiz var 16 tane. Bu mobil kulelerimiz güneş enerji sistemi ile çalışan, üzerinde kamerası da olan ve 360 derece tarama yapan kulelerimizdir. İstanbul ilinin Çatalca'dan Şile'ye kadar olan özellikle orman yangını riski açısından yüksek olan yerlerde böyle 15 tane sabit kulemiz mevcut. ve bu kulelerde kulecilerimiz her saat gözetleme yapmaktadır. Kulecilerimize ek olarak da kameralar, termal kameralarla bunlar desteklenmektedir ve bu şekilde de olası bir yangını hızlı bir şekilde haber alıyoruz ve hızlı bir şekilde müdahale ediyoruz" ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA GAZETESİ