İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi yerleşkesinde bulunan ve bin 300 yaşında olduğu tahmin edilen çınar ağacının, İBB Tabiat Varlıkları Koruma ekipleri tarafından düzenli olarak bakımı yapılıyor.

İBB ekipleri, belirli periyodik zaman aralıklarında yaptıkları bakımlarla tarihi çınarın, asırlara meydan okumasına katkı sağlıyor.

"Ağacın yaşıyla alakalı farklı görüşler var"

İBB Kentsel Ekolojik Sistemler Müdür Yardımcısı Aydın Çetinkaya, "Mantarlar güzel bir şekilde temizlenip, kuru dallar alınır. Akabinde de mantar öldürücü ilaçlama yapılır. Son olarak doğal çam katranlarıyla korumaya alınır. Ağacın yaşı ile ilgili farklı görüşler var. 14 asırlık diyen de var, 800 yıllık diyen de var. Ağaçların yaşları yıllık halkalarıyla belli olur. Fakat çınarların içi oyuk olduğu için halkaları sayma şansımız yok" ifadelerini kullandı.

"Geçmiş ile gelecek arasında köprü kurabilen ağaçlardır"

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik, "Doğu çınarı olan bu ağaç, özellikle içerisinde bulunduğumuz alan gibi taban arazilerinde suyun bol olduğu yerlerde oldukça iyi bir gelişme gösterir. Eğer ağaçların folklorik bir değeri varsa o zaman anıt ağaç olarak değerlendirilir. Bu ağaç da o kategoriye giriyor. Anıt ağaçlar, yaş, çap, boy itibariyle alışılmış ölçütlerin üzerine çıkmış olan, aynı zamanda geçmiş ile gelecek arasında köprü kurabilen ağaçlardır" diye konuştu.

SARIYER POSTA