Sarıyer Belediyesi'nin geçtiğimiz günlerde yapımına başladığı balıkçılar çarşısı projesi, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından durduruldu. Kullanım hakkının kendilerinde olduğunu söyleyen S.S İstanbul Balık Üreticiler ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İlyas Torlak, alınan kararın gerekçesini anlattı.

Sarıyerli balıkçıların yıllardır beklediği balıkçılar çarşısı ile ilgili projede ilginç olaylar yaşanıyor. Sarıyer Belediyesi tarafından inşaatına başlanan çarşıya, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından durduruldu ve yıkım kararı çıkartıldı.

"BALIKÇI BARINAĞININ KULLANIM HAKKINI ALDIK"

Kullanım hakları ile ilgili konuşan Torlak, "Türkiye'de 300'e yakın balıkçı barınağı var. Hepsi kanunla belirlenen mevzuatlar ile yönetiliyor. Sarıyer'deki balıkçı barınağı da bunların içerisinde yer alıyor. 2020 yılında 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun 17. maddesinde yapılan değişiklikle balıkçı barınaklarının kiralanma yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı devredildi. Bakanlık da Balıkçılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı il tarım müdürlükleri yetkilendirdi. Kanuna göre, tarım il müdürlüğü, Balıkçılık Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün görüşü doğrultusunda balıkçı barınağının yer aldığı sınırlar içerisinde bulunan yerde 2 yıldan fazla faaliyet gösteren su ürünleri kooperatiflerine verilebilir. Ayrıca 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabii olmaksızın kooperatiflere süresi 10 yıldan fazla olmamak üzere kiralanabilir. Fakat ilan edilen 30 günlük süre içerisinde kooperatif veya birliklerden herhangi bir talep gelmezse 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu gereğince, il müdürlüğü tarafından ihale edilerek 3. kişiye verilebilir. S.S İstanbul Balık Üreticiler ve Su Ürünleri Kooperatifi olarak 2018 yılında Sarıyer balıkçı barınağının kiralanması konusunda İstanbul İl Tarım Müdürlüğü'ne başvurduk. 12 Temmuz 2019 yılında da Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne kiralama talebinde bulunarak, limanın kullanım alanı konusunda vaziyet planlarının çıkarılmasını istedik. Barınağın kooperatifimize kiralanması hususunda tüm prosedürleri yerine getirip 2018 yılında balıkçı barınağının kullanım hakkını aldık ve 3,5 yıldır da yeni çıkan kanunla birlikte liman yönetmeliğini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"HAKKIMIZ OLANI KİMSEYE YEDİRMEYİZ"

Torlak, "Geçtiğimiz günlerde kullanım hakkı bizde olan bölgede Sarıyer Belediyesi tarafından balıkçılar çarşısı için inşaat başlattı. Çalışmaların başladığı ilk günden itibaren müdahil hakkımızı kullanarak Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'e ulaşmaya çalıştım ama başaramadım. Akabinde attığım mesaja karşılık buranın kendileri için değil, balıkçılar için yaptıklarını ifade etti. Sonuçta bizim de bağlı olduğumu kurumlar var. Bunların başında da İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü geliyor. Biz de onlara durumu anlattık. Onlarda gelip rapor hazırladılar ve projenin durdurulmasına karar verdiler. Şükrü Genç'in niyetinde samimi olduğuna inanıyorum. Ayrıca daha önce buranın kullanım hakkının bizde olduğunu, fakat birlikte limanda çevre düzenlemesi yapabileceğimizi söyledim. Bu balıkçılar çarşısının tarihi 1800'lü yıllara dayanıyor. Eğer konu Sarıyer'i güzelleştirmekse limanın kötü görüntüsünü ortadan kaldıralım. İnsanlar gelsin teknesini bağlasın, balığını yesin. Şükrü Başkan her gün binlerce kişi ile konuşuyor, yüzlerce sorunla uğraşıyor. Dolayısıyla unutmuş olabilir. Fakat ne kimsenin hakkına gireriz, ne de hakkımız olanı kimseye yedirmeyiz" ifadelerini kullandı.

TORLAK'TAN ELEŞTİRİLERE YANIT!

Eleştirilere yanıt veren Torlak, "İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından alınan durdurma ve yıkım kararının ardından bazı eleştiriler aldık. 'Madem böyle bir projeniz vardı neden daha önce kamuoyuna duyurmadınız? Belediyeye gidip buranın kullanım hakkı bize ait, orada böyle bir proje yapılacak demediniz?' şeklinde söylemlerle karşı karşıya kaldık. Peki şimdi soruyorum? Siz herhangi bir yere inşaat yapmadan önce oranın kime ait olduğuna bakmaz mısınız? Özellikle bu çalışmayı yapan bir kamu kurumuysa. Açıkçası hiçbir kurum ile temasa geçmeden, arazinin kime ait olduğunu, kullanım hakkının kimde olduğunu araştırmadan böyle bir çalışmaya başlayacaklarını düşünmemiştik" dedi.

İŞTE GÜNDEMDEKİ PROJENİN DETAYLARI

Gündemdeki proje hakkında bilgiler veren Torlak, "S.S İstanbul Balık Üreticiler ve Su Ürünleri Kooperatifi olarak devletin ve mevzuatın bizlere belirlediği sınırlar çerçevesinde söz konusu yerde kooperatifimizin idari binasını ve kooperatif adına 1 adet balık satış dükkanı yaparak yolumuza devam edeceğiz. Bu bizim tasarrufumuzda değil. İl Tarım Müdürlüğü tüm çalışmaların kendi kuralları çerçevesinde yapılmasını istiyor. O yüzden dükkan sayısını bile artıramıyoruz. Kooperatif ortağı balıkçılar avladıkları balıkları burada satabilecek" diye konuştu.

"SARIYER KAMUOYUNUN BİZE HAK VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Rant vurgusu yapan Torlak, "130 ortağı bulunan S.S İstanbul Balık Üreticiler ve Su Ürünleri Kooperatifi, balıkçının sesi olan bir STK'dır. Sarıyer Belediyesi'nin ilçemizdeki balıkçılıkla ilgili yaptığı çalışmaların içerisindeyiz. Ayrıca Sarıyer Kent Konseyi Balıkçılık Komitesi başkanlığını ve temsil hakkını taşıyoruz. Her zaman Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile temas halindeyiz. Her anlayışın ve oluşumun bir parçası olduk. Şahıs veya kurumlarla hiçbir sorunumuz olamaz. Gördüğümüz ve takip ettiğimiz kadarıyla burada bir rant söz konusu. Bu rantında paylaşımından doğan bir kaos var. Belediyenin projesine göre çarşıda 10 dükkan olacaktı. Peki bu dükkanlar neye göre verilecekti? Kimlere kiralanacaktı? Satış yapacaklar hangi kriterlere göre belirlenecekti? Kooperatif olarak bu rantın içerisinde değiliz. Sürdürülebilir balıkçılığın ve balıkçıların hakkının temsilcisiyiz. Kişisel menfaatlerin dışında hareket ediyoruz. Gücümüzü; ortaklarımızdan, kanunlardan ve devletimizin kurumlarından alıyoruz. Sarıyer kamuoyunun bize hak vereceğini ve destek olacağını düşünüyorum" dedi.

"BALIKÇILAR ÇARŞISI İSTEDİĞİMİZİ HER PLATFORMDA DİLE GETİRDİK"

S.S İstanbul Balık Üreticiler ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Türkmen ise şunları söyledi: "Sarıyer Kent Konseyi Balıkçılık Komitesi'nin temsilcisiyiz. Balıkçılar çarşısı ile ilgili projeleri çizdirdik. Sarıyer'de balıkçılar çarşısı istediğimizi her platformda dile getirdik. Fakat bize sürekli 'İBB müsaade etmiyor. Seçimi kazanalım devreye sokacağız' dendi. İBB de kazanıldı ancak çarşı ile ilgili daha iyi bir yer seçilmedi. Bize göre çok basit bir proje olan yapılmaya başlandı. Bizim önerimiz İDO'nun yanındaki çıkıntının yanına veya Atatürk büstünün yanındaki sahil kenarında yarım ay şeklinde bir balıkçılar çarşısının yapılmasıdır. Tabi bize daha iyi bir yer ve proje ile gelinirse oturup konuşulur. Açık ve net söyleyeyim bununla ilgili en güzel proje Salih Bayraktar'ın Büyükdere'ye yapmayı planladığı balıkçılar çarşısıydı. Fakat seçimi kazanamadı ve projenin devamı gelmedi."

SARIYER POSTA GAZETESİ