ÖZEL HABER

Tarihi ve doğası ile Sarıyer’in en güzel mahalleleri arasında yer alan Rumeli Feneri’nde, bazı duyarsız ve bilinçsiz vatandaşların tarihi mirasımız olan Rumeli Feneri Kalesi'ne yaptığı saygısızlık büyük tepkilere neden oluyor.

Yalnızca Sarıyer'in değil, Türkiye'nin de en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Rumeli Feneri'nde ortaya çıkan görüntüler yürekleri sızlatıyor. Kaleye zarar verenlere sitem eden Rumeli Feneri Mahalle Muhtarı Serkan Gerçek, tarihe mirasa saygısızlık yapıldığını söyledi.

"KENDİNİ BİLMEZ KİŞİLERİN GAZABINA UĞRUYOR"

Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na konuşan Gerçek, "Asırlardır her türlü felakete ve savaşa rağmen ayakta durmayı başaran tarihi kale, kendini bilmez kişilerin gazabına uğruyor. Rumeli Feneri Kalesi’ne sprey boyalarla yazı yazıldı. Daha önceden de yazılan ve tepki çeken yazıların, duyarsız yurttaşlar tarafından kalenin diğer duvarlarına da yazılması tepki çekti. Yazı ve şekillerle dolu olan kalede her ne kadar temizlik yapılsa da bilinçsiz kişilere engel olunamıyor. Ayrıca defineciler kalenin birçok yerini kazarak tarihi kaleye zarar verdi" ifadelerini kullandı.

ÇEKİM YAPANLARIN UĞRAK ADRESİ

Gerçek, "Kaleye zarar verenler arasında nişan, düğün, dizi ve film çekimleri yapanlar da yer alıyor. Tabi çevreye ve kaleye çok iyi bakan film ekipleri de oldu. Fakat birçok çekim sırasında kullanılan malzemeleri işleri bittikten sonra gelişigüzel yere atanlar çevre kirliliğine neden oluyor. Aynı zamanda çekim amacıyla kalenin duvarlarına da zarar veriliyor. Bu kapsamda bazı yerlere kalın çiviler çakıldı" dedi.

KALENİN MÜDAVİMLERİ İNEKLER

İstanbul'un en uç noktasında yer alan kale, geçen yıllara rağmenayakta durmayı başarırken, bazı ziyaretçilerin verdiği zarar nedeniyle zaman zaman çöplüğe dönüyor. Aynı zamanda başıboş hayvanların kalenin içerisine girmesi yüzünden kötü kokular da oluşmaya başladı.

RUMELİ FENERİ KALESİ TARİHÇE

17. yüzyıl döneminden kalma kaledir. İstanbul Boğazı'nın Karadeniz tarafından en uç noktada yer alan kalenin kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Cumhuriyet döneminde askeri karakol olarak kullanılmıştır. İki büyük kulesi olan ve 17. yüzyılda IV. Murad zamanında yeniden inşa edilen kalede, o dönem 60 asker evi, 100 top, cephanelik, buğday ambarları, bir camii vardı ve 300 asker yaşıyordu.

SARIYER POSTA GAZETESİ