Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, Sarıyer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Acar ile Sokak Hayvanları Besleme Grupları Çalışma Komisyonu Başkanı Binnur Hattat ile makamında bir araya geldi. Gerçekleştirilen üst kurul toplantısında, yapılan çalışmalar ve izlenecek yol haritası ele alındı.

Pandemi sürecinde ilçede yaşayan sokak hayvanlarının beslenme, barınma, aşı ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamakta yaşadığı zorlukların ardından geçtiğimiz günlerde Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer öncülüğünde Sokak Hayvanları Besleme Grupları Çalışma Komisyonu kuruldu. Komisyonda Sarıyer Belediyesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü temsilcilerinin yanı sıra gönüllüler de yer alıyor.

PEHLİVANOĞLU HAYVANSEVERLERİN TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Bu kapsamda oluşturulan üst kurul üyeleri faaliyetleri görüşmek üzere toplandı. Toplantıda Sarıyer Posta Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni ve İmtiyaz Sahibi Levent Pehlivanoğlu da ilçede her geçen gün sayıları artan sokak hayvanları ve hayvanseverlerin barınak için yer tahsisi ile ilgili taleplerini dile getirdi. Pehlivanoğlu, kolluk kuvvetlerinin özellikle ilçe dışından getirilip Sarıyer'deki ormanlara bırakılan hayvanlar için denetimlerini sıklaştırması gerektiğini ifade etti.

"TÜM PAYDAŞLAR BİRLİKTE HAREKET EDECEK"

Yalnızca Sarıyer Posta Gazetesi'nin takip ettiği üst kurul toplantısında gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni ve İmtiyaz Sahibi Levent Pehlivanoğlu'na bilgiler veren Kaymakam Mehmet Özer, "Ülkemizde mart ayından itibaren başlayan corona virüs pandemisi özellikle işyerlerinin kapanması ve faaliyetlerinin kısıtlanmasıyla birlikte sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacını ortaya çıkardı. Bu ihtiyacın giderilmesi konusunda gerek bireysel gerekse STK çatısı altında faaliyet gösteren arkadaşlarımız ellerinden geldiğince çalışmalar yapıyor. Burada ana taşıyıcı unsur mahalli idareler. Çünkü mevzuat bu görevi verdi. Fakat bir faaliyetin yerel yönetimler tarafından sürdürülmesinin yanı sıra kişilerin destek vermesi de çok önemli. Biz bunu paydaş mantığı çerçevesinde ele aldık. Kaymakamlığımızın öncülüğünde Sokak Hayvanları İzleme adında bir üst kurul oluşturduk. Kurulun içerisinde Sarıyer Belediye temsilcisi, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü, Sarıyer İlçe Jandarma Komutanlığı, Sarıyer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Acar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri ve Sokak Hayvanları Besleme Grupları Çalışma Komisyonu Başkanı Binnur Hattat yer alıyor. İzleme komisyonunun altında faaliyet gösterecek beslenme komisyonu oluşturduk. Bu komisyon başkanı da Binnur Hattat. Burada kamunun denetleyici, düzenleyici ve takip edici vasfı olacak. Esas faaliyetlerin koordine, takip edilmesi ve icra edilmesinde gönüllülerimiz yer alacak. Sarıyer Belediyesi ile gönüllüler birbirlerine destek olacak. Bütüncül manada tüm paydaşlar ile yerel ve merkezi yönetimin bir arada hareket ettiği organizasyon ortaya çıkacak. Sarıyer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Acar'ı da izleme ve çalışma komisyonları arasındaki koordinasyonu sağlaması için görevlendirdik. İlerleyen zamanlarda işleri takip etmek ve entegrasyonu sağlamak amacıyla belediye ve kaymakamlıkta bir yer tahsis etmek istiyoruz. Burada en uygun olan yer belediyenin veterinerlik işleri olduğunu düşünüyoruz. Sonraki toplantılarımızda bu konuyu gündeme getirip kararlarımızı alacağız" ifadelerini kullandı.

"AMACIMIZ VE HEDEFİMİZ ORTAK"

Komisyonun amacını ve faaliyetlerini anlatan Özer, "Amacımız sokak hayvanları ile ilgili bir durum söz konusu olduğunda Sokak Hayvanları Besleme Grupları Çalışma Komisyonu'nun aktif olarak olaya müdahil olması, var olan eksikliklerin yerel ve merkezi yönetim temsilcilerine aktarılması ve bu alanda çalışmak isteyen hayvanseverler ile iletişim kurmak. Bu komisyonu durmakla durgun bir suya taş attık. Bu taş dalgalar halinde topluma yayılacak. Burada tamamen gönüllülük esastır. Sadece kedi ve köpekler değil,  aynı zamanda güvercin, martı gibi tüm hayvanların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte ilçe genelindeki beslenme alanlarını gezdik. Arkadaşlarımız Sarıyer Belediyesi'nin tüm besleme noktalarını gördü ve belediyenin bu konuda nasıl bir aksiyon aldıklarını deneyimlediler. Bu komisyonun en temel amacı sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılayan veya karşılamak isteyenler ile ihtiyaçların teminini sağlayacak kişiler arasında koordinasyonu sağlamak. Bu arkadaşların arkasında değil, yanında olacağız. Amacımız ve hedefimiz ortak. Bizlere katkı sağlayacak herkese de kapımız açık. Dolayısıyla yapılmayan hizmetten ortaya çıkmış bir komisyon değil. Yapılan faaliyetlerin birbirlerine eklenmesini sağlamak istiyoruz. Bu kapsamda özellkle pandemi döneminde kendi sağlıklarına da dikkat ederek sokak hayvanlarını beslemek adına fedakarlık gösteren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZDAN DUYARLILIK BEKLİYORUM"

"İlçemizdeki sokak hayvanlarının mama ve su ihtiyaçlarını gönüllülerle koordineli bir şekilde gideriyoruz" diyen Özer, "Ulaşabildiğimiz hayvanların beslenmesi ya da tedavi görmeleri öncelikli amaçlarımız arasında. Yerel yönetimin yaptığı faaliyetlerin yanı sıra bu komisyon ile sivil vatandaşların da destekleri alınıyor. Her mahallede, her sokakta ne kadar hayvan var ve bunlarla alakalı neler yapabiliriz, konuşacağız. Bize katılmak isteyen gönüllüler varsa kaymakamlık ya da belediye ile iletişime geçebilirler. Cuma gününden sonra daha kapsamlı bir sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Restoranlar da artık paket servisi yapmaya başladı. Bu da sokak hayvanlarına verilen yemekleri azaltmış olacak. O yüzden burada yaptığımız çalışma çok değerli. Sarıyer Belediyesi, sokak hayvanlarının temiz yemek ve suya erişmeleri için çok güzel bir sistem hazırlamış, üstü kapalı olan bu kaplardan hayvanlar beslenebiliyor. Vatandaşlarımızdan bunlara sahip çıkma konusunda duyarlılık bekliyorum" ifadelerini kullandı.

"SOKAK HAYVANLARINI USULE AYKIRI ŞEKİLDE BAKAN KİŞİLERİN İNSAFINA BIRAKMAYACAĞIZ"

Özer, "Yol haritasını biz belirlemiyoruz. Paydaşlarımızdan gönüllü olan arkadaşlarımızın başkanlığında kurulan komisyonun hazırlamasını istiyoruz. Dolayısıyla hem biz hem de onlar yol haritasını sunduk. Tabi ki gelip bize de danışıyorlar. Konuyu istişare ediyoruz. En kısa zamanda da yol haritasını basın mensupları ile açıklayacaklarını düşünüyorum. Üst kurula emniyet ve jandarmayı da dahil ederek, hazırlayacakları raporları izleme kurulu üyelerinin de yer aldığı WhatsApp grubu ile anlık olarak paylaşılıyor. Bir bakıma bunu ihbar hattı olarak değerlendirebiliriz. Eğer herhangi bir sosyal medya hesabından bir olay ulaşırsa arkadaşlarımız bunu gruba atıyor. Kolluk kuvvetlerimiz de kendilerine verilen yetki çerçevesinde azami derecede yetkisini kullanıyor. Sarıyer Belediyesi, dernek veya oluşum ile bireysel olarak sokak hayvanlarının beslenmesi söz konusu. Bu da faaliyetlerin birbirinden kopuk ve dağınık olmasına neden oluyor. Biz bunun kendi organizasyonlarını bozmadan fakat koordinasyon içerisinde yapılmasını istiyoruz. İlk başlarda itirazlar gelecektir. Bu çalışmamız alışılmışın dışında bir faaliyet gibi görülebilir. Dolayısıyla amacımız kimsenin elinden beslediği hayvanı almak gibi bir niyetimiz yok. Fakat hiçbir sokak hayvanını da usule aykırı şekilde bakan kişilerin insafına bırakmayacağız. Daha doğruyu ve güzeli yapmak için komisyon oluşturduk" şeklinde konuştu.

"EN DOĞRU ADIMLARI ATACAĞIMIZDAN KAMUOYUNUN ŞÜPHESİ OLMASIN"

"Hayvan barınakları ile ilgili yasal mevzuat oldukça açık" diyen Özer, sözlerini şöyle tamamladı: "Fakat sokak hayvanlarının beslenme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına ciddi katkı sağlayacaksa yer temini ile ilgili girişimlerde bulunmaya hazırız. Ancak devam eden bir yasal çalışma da var. Dolayısıyla bu konunun netleşeceğini düşünüyoruz. Burada esas konu insanların sırtındaki yükü bir nebze de olsa paydaşlar aracılığıyla azaltmak. Bu mama, veteriner veya yer tahsisi ile sağlanabilir. Bunların hepsini hukuki mevzuat çerçevesinde değerlendirip en doğru adımları atacağımızdan kamuoyunun şüphesi olmasın."

"ORMANLAR KÖPEKLERİN YAŞAM ALANI DEĞİL"

Sokak Hayvanları Besleme Grupları Çalışma Komisyonu Başkanı Binnur Hattat ise şunları söyledi: "Ormanlar köpeklerin yaşam alanı değil, olamaz. Çünkü bu hayvanlar yabani hayvan kategorisine girmiyor. Ormanda yaşamını sürdüren köpekler doğadaki yabani hayvanlara zarar verebiliyor. Ayrıca ormanın doğal yapısına da uyum sağlayamıyorlar. O bölgelerde patili dostlarımıza bakanlar için söylemiyorum fakat hayvanlar aç kalıyor. Dolayısıyla Orman Müdürlüğü'nün yer tahsisi konusundaki çekincesi de bundan kaynaklanıyor olabilir."

SARIYER POSTA GAZETESİ