Geçtiğimiz günlerde İstanbul'un bazı ilçelerinde olduğu gibi Sarıyer'de de ortaya çıkan ve  vücutta yaraya neden olan sivrisinek kabusu yayılmaya devam ediyor. Yetkililer her ne kadar yoğun bir şekilde ilaçlama yapsa da vatandaşlar bir an önce kesin çözüm bulunmasını istiyor.

Ferahevler ve Derbent Mahalleri'nde de görülen sivrisinek kabusu sürüyor. Bu iki mahallenin dışında Rumeli Kavağı Mahallesi'nde de ortaya çıkan sineklerin diğer mahallelerde de görülmesi an meselesi.

"SARIYER'DEN ÇOK BÜYÜK BİLDİRİMLER VAR"

Sarıyer'den çok sayıda şikayet geldiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Sivrisinek türlerinin artması, çok fazla türün gelmesinin yanında bu sene yaz yağmurları da beklediğimizden daha fazla oldu. Bu da su birikintileri ve henüz ıslah edilmemiş dere yataklarının da durağan sularla dolmasına neden oldu. Çünkü sivrisineklerin dişileri sadece kanla besleniyorlar ve beslendikleri zaman yumurtlayabiliyor. Sivrisineklerin yumurtlamaları için durağan su gerekiyor. Yani ne kadar durağan su, o kadar çok sivrisinek demektir ki bu sene biz bunu gördük. Özellikle Avcılar ve Sarıyer'den çok büyük bildirimler var. Ama beni Levent'ten de bir hastam aradı. Aynı lezyonların fotoğraflarını çekip göndermiş. Dolayısıyla İstanbul'un her yerinde varlar" dedi.

SİVRİSİNEKLER ULV IŞINLARIYLA ÖLDÜRÜLÜYOR

İBB, özellikle yaz aylarında yurttaşları en çok rahatsız eden sorunlardan biri olan vektörlere karşı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İBB Sağlık Daire Başkanlığı önderliğinde yapılan çalışmalar, Anadolu ve Avrupa Yakası’ndan toplam altı merkezden yürütülüyor. 182 ekip ve 611 personelin görev aldığı çalışmalarda üreme kaynakları 526 bin 125 kez ilaçlandı. Erişkin sivrisinek mücadelesi ise yaz aylarında İstanbul’da girilebilen bütün sokaklarda ULV cihazları yapılırken, kış aylarında ise sivrisineklerin kışı geçirdiği alanlarda çalışmalar gerçekleştiriliyor.

MOBİL UYGULAMA ÜZERİNDEN İHBAR VERİLEBİLECEK

Sivrisinek Bildirim Sistemi uygulaması ile cep telefonlarından sivrisinek İhbarı yapılabilecek. Uygulama, mobil sistem veya web aracılığı ile hizmet verecek. Uygulamanın yanı sıra İstanbul’da belirlenen noktalara Ovitrap adı verilen istilacı türlerin yumurtalarını bırakmalarını sağlayan sivrisinek tuzakları kuruluyor.  Belirli periyotlarla kontrol edilecek olan ovitrapların içerisindeki ahşap materyaller değiştirilerek üzerindeki sivrisinek popülasyonu ölçülüyor. Popülasyon tespit edilen alanlarda fiziksel ve biyolojik mücadele yapılarak sivrisinek yoğunluğunun artması engelleniyor.

SARIYER POSTA GAZETESİ