Karadeniz ve Marmara Denizi'nde son yılların en bol lüfer dönemi yaşanıyor. Uzmanlara göre, bu durumun ekim ayının sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

İstanbul Balık Üreticiler ve Su Ürünleri Başkanı İlyas Torlak, lüferde son 19 yılın en iyi dönemi yaşandığına dikkat çekerek, hava ve deniz şartlarına bağlı olarak hem bolluğun hem de fiyatlardaki düşüşün devam edeceğini söyledi.

Lüferde son 19 yılın en bol sezonu

Lüfer bolluğunu değerlendiren Torlak, "Aradan geçen yıllarda lüferin yokluğunda ortaya çok sayıda spekülasyonlar atıldı. Çinakop ve küçük balık politikaları üzerinden konuşmalar yapıldı. Son günlerde 19 yıl öncesine benzer bir lüfer popülasyon söz konusu. Fakat bu durumu açıklayabilecek bir bilim adamı ve bilim dalı yok. Bu durumun ne kadar devam edeceği hakkında da kesin bir hüküm verilemez. Ekim ayının sonuna kadar sürmesini bekliyoruz. Ancak 1 hafta sonra da bitebilir. Çünkü lüfer 19 yıl önce bir anda Çanakkale'den boşalarak Karadeniz'den çıkmıştı. Bu balık türü böyledir" diye konuştu.

"Bu bolluk fiyatları da düşürdü"

Torlak, "Lüfer bolluğunun fiyatlara etkisi yadsınamaz. Bir ara lüferin kilosu 18 TL'ye kadar düşmüştü. Balık çok olunca fiyat azalır, az olunca artar. Dolayısıyla ters bir orantı var. Fakat ülke olarak çok balık tüketen bir millet değiliz. Doktorların da en yararlı besinler arasında balığın olduğunu söylemesine karşın balık tüketimi istenilen seviyede değil" ifadelerini kullandı.

"Müsilajın balığa zararı yok"

Müsilajın balıklara olumsuz etkisi olmadığını vurgulayan Torlak, "Geçtiğimiz aylarda ülke gündemini uzun süre meşgul eden müsilaj, bazı art niyetli kişilerin 'balığa olumsuz etkisi oldu' söylemlerinin doğru olmadığını bir kez daha gördük. Böyle söylemler hem balıkçı esnafına hem de ülkemizin balık ticaretine büyük zararı var. Bizim çok daha büyük sorunlarımız var. Onların konuşulması gerekiyor. Bu müsilajın yıllardır denizlerde olduğunu söylüyorduk. Fakat deniz yüzeyindeki etkisi ortaya çıkınca bizim haklı olduğumuzu anladılar. Müsilajın balıklara ve dolayısıyla da balığı tüketenlere bir zararı yok" dedi.

SARIYER POSTA