İstanbul'da bazı site sakinlerinin ödediği aidatlar kira fiyatlarına yaklaştı. Aidat bedelinin en yüksek olduğu ilçe 945 lira ile Şişli olurken, en düşük bedel ise 55 lira ile Fatih'te alınıyor. Sarıyer'de ortalama aidat fiyatları ise 495 lira.

İstanbul'da yapılan markalı konut projelerinde sosyal alanlar, giderlerin artmasına ve aidatların yükselmesine neden oldu. Gayrimenkul Değerleme firması tarafından yapılan aidat araştırmasına göre İstanbul'da markalı konut projelerinde yüz metrekarelik daireler için ödenen ortalama aylık aidat bedeli 400-450 lira.

AİDATLAR METREKARE VE SİTENİN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Aidat fiyatları ile ilgili bir araştırma yaptıklarını ve semtlere göre farklılıklar tespit ettiklerini belirten Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, şunları söyledi: "İstanbul'da aidat fiyatları aylık 55 lira ile başlıyor, 3 bin 500 liraya kadar gidiyor. Metrekaresi ve sitenin büyüklüğüne göre bu fiyatlar farklılık gösteriyor. Genel olarak baktığımız zaman ortalama aidat fiyatlarının metrekarede 4 buçuk lira civarında olduğunu görüyoruz. İstanbul'da hangi ilçede ortalama ne kadar aidat ödeniyor diye baktığımızda en yüksek ilçenin Şişli olduğunu görüyoruz. 945 lira ile önde gidiyor. Onu 935 lira ile Beşiktaş takip ediyor. Kağıthane 553 lira ile geliyor arkasından. Üsküdar 524 lira ile ve Sarıyer 495 lira ile geliyor. En düşük ise Fatih aylık 55 lira ile ilk sırada. Beylikdüzü ve Büyükçekmece aylık 220 lira. Buradaki en önemli etken sitelerin büyüklüğü ile ilgisi var. Fatih daha küçük evlerin ve apartmanların olduğu bir yer. Büyükçekmece, Arnavutköy gibi bölgelerde ise daha büyük ve kompakt olmayan kocaman siteler görüyoruz. O yüzden aidatlar daha farklı oluyor."

SARIYER POSTA GAZETESİ