İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi'nin Bahçeköy'deki kampüsünde ilginç görüntüler ortaya çıktı. Kampüste bulunan ıhlamur, mimoza, sarı boya, bahar dalı gibi ağaçlar, Mart ayı ile birlikte çiçek açması gerekirken, Ocak ayının ortasında çiçek açtı.

Türkiye'de 2020 yılı en sıcak yıllardan biri olarak kayıtlara geçti. Henüz kış ayının ortasına gelmemize rağmen bazı ağaçlarda çiçekler açmaya başladı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, dünyanın ortak sorunu olan iklim değişikliği ve kuraklığın etkilerini geciktirmek için fosil yakıtlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

"UZUN VADEDE SONUÇLARI OLACAK"

Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Ünal Akkemik, "Arkamızdaki ağaç, Sarı boya ağacı diye geçiyor. ve Mart ayında çiçek açıyor. İlkbahar başladığında,  İlkbaharın habercisi olan bitkilerden bir tanesi. Ama bu kışın sıcak geçmesinden dolayı daha erken çiçek açtı. Bu kesinlikle istenen bir durum değildir. çünkü önümüzdeki günlerde hava soğuduğu zaman, bu çiçekler büyük olasılıkla kuruyacak ve donacaklar. ve daha sonra, ilkbaharda çiçeklenme oranı çok düşük olacak.  Japon ayvası dediğimiz kışın yaprağını döken bir çalı ve o çalı da önce çiçek açıyor, daha sonra yapraklanmaya başlıyor. Erguvanlar da böyle mesela. Şuan Boğaz'da Erguvanlar çiçek açmaya başladı. Onların da aslında Nisan gibi açması gerekiyor ama şuan bazı Erguvanların çiçek açtığını görüyoruz. Bunlar bizim istemediğimiz bir durum ama iklim değişikliğinin etkisi. Tahmin ediyoruz ki bunlarla, önümüzdeki günlerde daha sık karışılacağız. ve bunun da uzun vadede sonuçları olacak tabii ki" diye konuştu.

SARIYER POSTA GAZETESİ