Sarıyer Belediyesi’nde büyük bir kısmı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediye şirketlerine geçirilen işçiler, sendika haklarının engellendiği gerekçesiyle Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. İşçiler, toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinin bir an önce başlamasını talep ediyor.

Sarıyer Merkez'deki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan işçiler basın açıklaması gerçekleştirdi. Ellerinde dövizler bulunan emekçiler, zaman zaman slogan attı. İşçilere çeşitli sendikalar da destek verdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sevgili Sarıyerliler, Bizler sizlere hizmet eden, çöpünüzü alan, kaldırımınızı yapan, parklarınızı süpüren, pandemide dükkanlarınızı ilaçlayan her koşulda Sarıyer halkına hizmet eden Sarıyer Belediyesi emekçileriyiz. Bizlere AK Parti hükümetinin 2017'nin Kasım ayında 'Taşeron işçilere kadro' adı altında duyurduğu 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 1 Nisan 2018'de belediye şirketlerine ve kamu iktisadi teşekküllerine geçirilen işçileriz. Bizler taşeronda çalışırken her sene asgari ücrete yapılan zam oranı kadar zam alıyorduk. Yüksek Hakem Kurulu ile yüzde 4+4 zamma mahkum edildik. Asgari ücret oranı kadar zam bir yana, YHK kararıyla aldığımız zam enflasyonun bile altında kaldı. 2018 yılında enflasyon 203 30'u gördü, asgari ücret 14,2 yapıldı. 2019'da enflasyon 11,84 asgari ücret 20,6 zam yapıldı. 2020 yılında asgari ücret 15,3 arttı.

Enflasyonun altında yapılan zamlarla ücretlerimiz erimeye başladı ve bir yandan da vergi kesintileri nedeniyle 2 bin lirayı bulmayan ücretlerle geçinmek zorunda kaldık, ek işler yapar hale geldik. Bizler için çıkarılan 696 KHK ile 1 Nisan  2018'den sonra toplu sözleşmemizin yapılması için DİS-Genel-İşler 1 No'lu şubeye üye geçişlerimiz yapıldı. Salt çoğunluğu sağladık ve şubemiz tarafından toplu iş sözleşmesi yapma hakkını elde ettiğimiz açıklandı. Fakat belediye yönetiminin buna itiraz ettiğini ve karşı dava açtığın öğrendik. Sarıyer Belediyesi ile sendikamız arasındaki mahkeme süreci lehimize sonuçlanmasına rağmen Sarıyer Belediyesi süreci içi boş bahanelerle Yargıtay'a göndermiştir.

Biz Sarıyer Belediyesi çalışanları olarak şunu merak ediyoruz; hakkımız olanı vermeyen SARBEL yönetimi ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç buradan nasıl bir kazanım sağlamak istemektedir? İktidar beyannamesi açıklayan CHP yönetiminin bu konuda tutumu ne olacaktır?

Sevgili Sarıyer halkı, bizler günde 5 ile 7 TL gibi gülünç bir yemek ücreti alan işçileriz. Bizler İstanbul'da 275 lira olan yol ücreti vergi dilimi diye kesilerek 160 TL verilen işçileriz. Vergi dilimi ile maaşları 2 bin hatta 2 bin liranın altında alan emekçileriz. Evet şuan içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında yokluk ve yoksulluğu iliklerine kadar hisseden işçileriz. Bizler, yetkimize itirazın geri çekilmesini ve toplu sözleşmemizin ivedilikle yapılmasını Sarıyer Belediyesi ve CHP yönetiminden talep ediyoruz.

Her zaman halktan, haklıdan, emekten yana mücadele verdiğini beyan eden CHP yönetimine ve Sayın Şükrü Genç'e sesleniyoruz. 2 kez kazandığımız hakkımızı neden gasp etmektesiniz? İkinci yüzyıl iktidar beyannamesi yayınlayan CHP, işçilere reva görülen bu hak gaspına karşı nasıl mücadele edecek? Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun belediyeler ve yerel yönetimler beyannamesindeki 7. maddesi neden uygulanmamaktadır? 7. maddede Sayın Kılıçdaroğlu şöyle demektedir: 'Belediyelerde çalışan işçilerin özlük haklarını verin, verin ki size oy vermedim ama helal olsun başkan desinler.' Sayın Genel Başkan'a biz güvendik, ama hala hakkımız gasp edilmektedir.

Bizler hakkımız ve hukukumuzun savunulmasını CHP yönetiminden talep ediyoruz. Sarıyer Belediyesi işçileri olarak üyesi olduğumuz Genel-İşler 1 No'lu şubemize de sesleniyoruz. İşçiler olarak her türlü desteği sağlamamıza rağmen şube yönetiminin umarsız tutumlarını da kınıyoruz ve bu süreçte bizim yanımızda olmalarını beklerken yalnız kalıyoruz. Bu yüzden Genel-İşler Sendikası Başkanımız Sayın Remzi Çalışkan'a da çağrımız; bizlere destek olmalarını ve süreci el ele, kol kola beraber yürütmeyi ve şubemize tam yetki vermelerini talep ediyoruz.

Buradan şunu da söylemek istiyoruz ki biz işçilerin hiçbir siyasi partiyle sorunu yok. Hiç kimse sağa sola çekmesin. Bizler, toplu iş sözleşmemizi yapmak, çocuklarımıza götürdüğümüz ekmeği bir lokma olsun büyütmek istiyoruz. O yüzden hiç kimse başka yöne çekmesin. Sarıyer Belediyesi işçileri olarak yokluk ve pandemi mücadelemize rağmen, toplu sözleşme hakkımız yapılana kadar her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bizim bu mücadelemizde yanımızda olacak kurum, kuruluş ve siyasi partilere şimdiden teşekkürü bir borç biliriz. Emek en yüce değerdir ve emeğimize sahip çıkacağız."

İşçileri basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

SARIYER POSTA GAZETESİ