Sarıyer’in balıkçı köyü olarak bilinen Rumeli Feneri Mahallesi’nin Muhtarı Serkan Gerçek, Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na konuştu. Bölgede geniş orman alanının bulunduğuna dikkat çeken Gerçek, olası yangınlara karşı alınan önlemler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Geçmişi mitolojik çağlara dayandığı rivayet edilen Rumeli Feneri, Sarıyer’in en eski mahallelerinden biri. 2 bin 300 nüfuslu mahallenin yüzde 99’u balıkçılık ile geçimini sağlarken, geriye kalanlar ise hayvancılık ve küçük ticari işletmelerle ekmeğini kazanıyor.

“MAHALLEME HİZMET ETMEK İÇİN MUHTAR OLDUM”

Gerçek, “Geçmiş yıllarda balıkçılık başta olmak üzere farklı meslek gruplarında çalıştım. Mahallemizin sorunlarını gördükten sonra vatandaşımıza hizmet etmek için muhtarlığa gönül verdim. 2019 yılında yapılan seçimlerde aday oldum ve mahalle sakinlerinin oylarıyla muhtar seçildim” dedi.

11 KİŞİLİK GÖNÜLLÜ İTFAİYE EKİBİ KURULDU

Gönüllü itfaiye amiri olan Muhtar Gerçek, “Göreve geldikten sonra mahallemizin birçok sorununu çözdük, çözmeye de devam edeceğiz. Köyler bölgesi olarak nitelendirilen yerlerden biri de Rumeli Feneri’dir. Dolayısıyla bu bölgede ormanlar geniş bir alanı kapsıyor. Bu yüzden olası bir yangında ilk müdahaleyi yapmak ve daha geniş alanlara yayılmasını engellemek için gönüllü itfaiye ekibi kurduk. Aynı zamanda bu ekip vefa gönüllüsü ve AFAD gönüllüsüdür. 11 kişiden oluşan bu ekip gerekli tüm eğitimleri aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bize bir itfaiye aracı tahsis etti. Biz de bu sayede çok sayıda yangına müdahale ettik. Ülkemizde büyük yangınlar meydana geldi. Alevlerin geniş alanlara yayılmasında ki en önemli etkenlerden biri de yangın müdahale alanlarının yetersiz olmasıydı. Fakat bizim ormanlarımızda ilk müdahale için bu yollar yeterli” diye konuştu.

ORMANLARA GÖZLERİ GİBİ BAKIYORLAR

Mahalledeki ormanlık alanların korunması için bazı önlemlerin alındığına dikkat çeken Gerçek, “Bazı ormanlık alanlara girişleri kapattık. Çünkü buraya gelen bazı bilinçsiz vatandaşlar mangal yakıyor, kuru ağaç dallarıyla ateşler yakıyor. Buraya gelen vatandaşlardan ormanın dışında da kurallara uygun şekilde olsa dahi ateş yakmalarını istemiyoruz. Bölgemizdeki ağaçların çok büyük bölümü çam ağaçlarından oluşuyor. Dolayısıyla en küçük bir kıvılcım felakete neden olur. Biz de olası yangınların önüne geçmek için bazı yerlere girişleri yasaklarken, diğer yandan da denetimlerimizi artırdık. Tabi bu konuda Sarıyer İlçe Jandarma Komutanlığı bize çok yardımcı oluyor. Biz jandarma bölgesinde olduğumuz için sürekli kendileriyle irtibat halindeyiz” ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA GAZETESİ