Reşitpaşa Mahallesi sakinleri pandemi ile birlikte giderek derinleşen ekonomik ve sosyal sorunlara karşı bir dayanışma ağı kurdu. Kısa sürede çalışmalara başlayan gönüllüler, ilk aşamada ekonomik krizin mağdur ettiği mahallelilerin gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için faaliyetlerini sürdürüyor.

Kurulmasının hemen ardından ilk haftada toplanan bağışlar ile mahallenin kasabının, esnafının desteğiyle ihtiyaç sahibi 14 eve içinde eti, taze meyve ve sebzesi de yer alan paketler dağıtıldı.

DAYANIŞMAYI ÖRGÜTLEMEK ÜZERE YOLA ÇIKTILAR

17 günlük kapanma kararının hemen ardından kuruluş çalışmalarına başlayan mahalleliler, yayınladığı ilk açıklamada, "Pandemi bitmiyor ve koşullar gittikçe ağırlaşıyor. Açlık ve yoksulluk artıyor. Ancak birbirimizle dayanışabilir ve birbirimize destek olabiliriz" dedi. “Reşitpaşalılar, sadaka gibi insanların başkalarına muhtaç olacağı şekilde değil, birbirine elini uzatarak dayanışmayı örebilir” diyen mahalle sakinleri, toplumsal yaşantının bir parçası haline getirilmeye çalışılan sadaka kültürüne karşı eşitlikçi bir zeminde dayanışmayı örgütlemek üzere yola çıktıklarını ifade etti.

"MÜCADELE ETMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİK"

Dayanışma ağı üyesi bir öğretmen şunları söyledi: "Komşusuna, mahallesine ve ülkesine sahip çıkan bir emekçi mahallesi kurmak istiyoruz. Mahallemizde çok fazla emekçi işini kaybetti, geliri düştü, yoksullaştı. Çocuklarımızın çok büyük bir bölümü pandemide eğitimden geri kaldı. Ev kadınlarımızın sırtına binen yük taşınamaz hale geldi. Gençlerimiz işsiz. Bu koşullarda birbirimizin yaralarını sarmak, haksızlıklara karşı birlikte mücadele etmek için bir araya geldik. Bizi kurtaracak bir kahraman yok. Yeter ki birlik olalım, o zaman sorunlarımızın üstesinden birlikte gelebiliriz. Artık mahallemizde sadaka kültürü yerine dayanışma kültürü yeşersin istiyoruz. Komşusuna, mahallesine ve ülkesine sahip çıkan bir emekçi mahallesi kurmak istiyoruz. Kimse ihtiyacını tarikatlardan ya da sıbyan mekteplerinden karşılamasın. Herkesin elinden gelen katkıyı koyacağı bir dayanışma örgütlüyoruz. Sözlerimi Reşitapaşa Dayanışma Ağı’nda bugün en fazla duyulan şu cümle ile bitirebilirim: “Bu daha başlangıç!"

 "DAHA DA FAZLASINI YAPACAĞIZ"

“Her zaman çevreme yardımcı olmak ve çevremle paylaşmak gençliğimden beri en büyük idealimdi” diyen Selma Hanım ise, "Ben yaşımdan dolayı ilk işimizde orada olamasam da gelen telefonlardan ve çevremde aldığım tepkilerden çok güzel bir iş yaptığımızı öğrendim. Daha da fazlasını yapacağız ve etrafımızı uyarıcı şeyler yapacağız. Sadece maddi destek değil daha da fazlasını yapacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

"HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK"

Bir mahalle esnafı ise insanların birbirine sosyal, kültürel olarak dokunmasının, mahallenin birlik ve beraberlik içinde olmasının önemine işaret ederek, "Dayanışma ağının mahallede çok güzel şeyler yapacağına dair en ufak bir tereddütüm yok. Dayanışma ağı gıda ve giyim desteği ile ilk adımını attı ve çok güzel oldu. Daha yapacak çok iş var. Özellikle kadınları evlerden kurtaracak işler yapabiliriz dayanışma ağı ile. Mahalleyi canlandıracak işler yapılacak. Mahallede aş evi açmak gibi mahallelinin kapasitesi ile yapacağımız çok iş var. Herkes elini taşın altına koyacak. Mahalleli ile birlikte yapacağımız çok iş var" dedi.

SARIYER POSTA GAZETESİ