SARIYER FIRINCILAR ODASI İLE DOBRA DOBRA

Her sene olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte pide fiyatları yine tartışma konusu oldu. Sarıyer’in bazı mahallelerinde pide satış fiyatının 5 TL’ye kadar yükselmesi eleştirileri de beraberinde getirdi.

Pide fiyatlarıyla ilgili Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’nun sorularını yanıtlayan Sarıyer Fırıncılar Odası Başkanı Yaşar Girgin ile yaptığımız röportaj haberimizin detayında.

Fatih Sultan Mehmet Mahallesi başta olmak üzere bazı mahallelerde pidelerin 4-5 TL’ye satılmasının ardından Sarıyerlilerden büyük tepki geldi. Peki Sarıyer’de pide kaç liradan satılıyor?

“PİDEYE BU SENE ZAM YAPMADIK”

Pide fiyatlarına açıklık getiren Sarıyer Fırıncılar Odası Başkanı Yaşar Girgin, “Bu yıl hem corona virüsü hem de diğer şartlar nedeniyle bazı zorluklar yaşamamıza rağmen pideyi geçen sene ki fiyatlardan satışa sunuyoruz. 300gramlık sade pide 3 TL, yumurtalı ve susamlı pide ise 3,5 TL. Pideye bu sene zam yapmadık” bilgilerini paylaştı.

PİDE NEDEN 5 TL’YE SATILDI?

Yüksek fiyatta pide satışı ile ilgili konuşan Girgin, “Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde 5 TL’den pidenin satılması konusuna açıklık getireyim. Oradaki fırıncılar pideyi yetiştiremedi. Fazla yapmaları durumunda ellerinde kalacağını düşünerek, çift hamurlu pideler yaptılar. Çünkü sokağa çıkma yasağı var, marketler ve bakkallar saat 14.00’dan sonra kapalı. Vatandaşın fırınlara gelip gelmeyeceği belirsiz. Akşam 18.00’dan sonra fırınlarda üretim ve satış durdu. Elimizde de çok sayıda pide kalırsa ne olacak? Tüm bu nedenler bir araya gelince karafırınlar pideleri çift hamurdan yaptılar. Normal pidenin de 1,5 katı büyüklüğünde ve ağırlığı 450 gram. Dolayısıyla maliyetini kurtarmak için de 5 TL’den sattılar. Sarıyerliler gramajı ile ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı için böyle bir sıkıntı yaşandı” diye konuştu.

“FIINCILARIN BU FİYATLARA DAYANMA GÜCÜ YOK”

Corona virüsü nedeniyle Türkiye'nin zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyen Pehlivanoğlu'nun tüm pidelerin 3 TL'den satılmasına ilişkin önerisini değerlendiren Girgin, “300 gramlık yumurtasız ve susamsız pideler bu fiyattan satılıyor. Geçen yıl Ramazan ayında un çuvalını 90 TL’ye almıştık. Bu sene ise pidelik unları 120-125 TL’den satın alıyoruz. Aradaki bu fiyat farkının yanı sıra elektrik ve doğalgaz faturaları da var. Ben bunları işin içerisinde dahil bile etmiyorum. Bunlara rağmen Sarıyerli fırıncılar olarak herhangi bir zam yapmadık. Bu sene aynı fiyatlara satmamızın nedeni de birçok esnaf kepenk kapattı, yasaklardan dolayı işyerini açamıyor. Bu yüzden insanların alım gücü azaldı. Tüm bunları göz önünde bulundurarak fiyat artışı yapmadık. Tüm bu olumsuzluklara rağmen fırıncıların bu fiyatlara dayanma gücü yok. Çünkü Ramazan ayında işçilere çift maaş veriyoruz. Sabah pide, gece ekmek yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“ONLARIN MALİYETİ DÜŞÜK OLUYOR”

3 TL’ye satılan pideler ile ilgili bilgiler veren Girgin, “Bazı ilçelerde 3 TL’ye normal pidelerin satılmasının nedeni kombine pideleri olmaları. Halk ekmekleri gibi bir an da 40 bin pide yapabilen fabrikalardan çıkan pidelere denir. Büyük fabrikalar makineler aracılığıyla standart pideler üretiyor. Rengi, susam, ve yumurtası olmaz. Kısacası fabrikasyon da diyebiliriz. Bu yüzden onların maliyeti düşük oluyor. Dolayısıyla daha ucuza satılıyor” şeklinde konuştu.

“FIRINLARIMIZDA HERHANGİ BİR SIKINTI YOK”

Girgin, “Sarıyerlilerin bugünden itibaren fırınlarımızda herhangi bir üretim, satış ve fiyat konusunda herhangi bir sıkıntı olmayacağını bilmeleri gerekiyor. Zaten pidenin kaç liradan satılacağını kendimiz belirlemiyoruz. Valilik, kaymakamlık ve ilgili birimler ile istişare ederek ortak bir karar çıkıyor. İstanbul’da 39 ilçenin en az 20 tanesinde normal pide 3,5 TL. Fakat az önce bahsettiğim gibi fabrikasyon pidelerin konusu daha farklı. Misal Ayazağa Mahallesi’ne kombine pideleri geliyor. Ve 3 TL’den satılıyor” dedi.

“İHTİYAÇ SAHİPLERİNE GEREKLİ YARDIMI YAPIYORUZ”

“Sarıyer’deki fırıncılar olarak tüm hijyen ve üretim kurallarını harfiyen yerine getiriyoruz” diyen Girgin, şunları söyledi: “İlgili makamlarda gereken denetimlerini gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun ve Sarıyer Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yavuz Acar’a teşekkür ediyorum. Kendileri ile yaptığımız toplantıda Sarıyer’in en ücra noktasına da ekmek arabasının gitmesi kararı alındı. Ayrıca fırıncılar mahallelerdeki 65 yaş ve üstü vatandaşların evlerine bizzat ekmeği, pideyi götürecek. Fırıncılar olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza gerekli yardımları yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Askıda ekmek projesinin yanı sıra askıda pide projesi de tüm fırınlarımız da mevcut. Hisar Üstü bölgemizdeki fırınımız muhtarlıktan alınan kaşeli kağıt ile her gün 100 adet ekmek dağıtıyor. Bizler de bunu yapıyoruz. Ayrıca Sarıyer Kaymakamlığı ve muhtarlarımız tarafından bize bildirilen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza da gerekli yardımı yapıyoruz.”

PEHLİVANOĞLU VE GİRGİN’DEN ORTAK RAMAZAN MESAJI

 “Tüm İslam aleminin Ramazan ayını kutluyorum. Allah bu zorlu süreçten alnımızın akıyla çıkmamızı nasip etsin. Corona virüsünden bir an önce kurtulmayı temenni ediyorum. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı’nı da tebrik ediyoruz.”

Röportajın sonunda Sarıyer'deki pide fiyatlarının takipçisi olacaklarını vurgulayan Pehlivanoğlu, Başkan Girgin'e samimi açıklamaları için teşekkür etti.

SARIYER POSTA GAZETESİ