Aylardır Sarıyer gündemini meşgul eden İstinye'deki semt evinin emniyete tahsisini öngören madde, Sarıyer Belediye Meclisi Eylül ayı ikinci olağan oturumunda oyçokluğu ile kabul edildi.

Covid-19 salgını önlemleri kapsamında Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde (BKSM) yapıldı. Oturum öncesi İstinye Mahalle Muhtarı Recep Alkan ve CHP'li meclis üyeleri arasında yaşanan diyalog toplantıya damgası vurdu.

MUHTAR ALKAN'DAN İTİRAZ GELDİ

Meclis toplantısı öncesi İstinye Muhtarı Recep Alkan ile CHP'li meclis üyeleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. İstinye Mahalle Muhtarlığı'nın bulunduğu alan üzerindeki semt evinin karakol olarak kullanılması için binanın emniyete tahsisini öngören maddeye Muhtar Alkan ve mahalle sakinlerinden itiraz geldi. Mahalledeki tek yeşil alanın bölünmesine ve muhtarlığın taşınmasına karşı çıkan Alkan, söz konusu maddenin gündemden çıkarılmasını talep etti. Meclis üyeleri ise söz konusu maddeyi geçtiğimiz aylarda geri çektiklerini belirtirken, aradan geçen sürede İstinye Mahallesi'nden konuyla ilgili herhangi bir girişim olmadığını ifade etti.

AK PARTİ GRUBUNDAN ERTELEME TALEBİ

Meclis toplantısı öncesi tartışmalara neden olan 7. madde ile ilgili konuşan AK Partili Meclis Üyesi Hüseyin Coşgun, "Söz konusu olan maddeyi AK Parti grubu olarak da yakından takip ediyorduk. Fakat mahalle sakinleri bu bölgenin kendileri için tek yeşil alan olduğunu ve karakol yapımı için alternatif yerlerin olduğunu iddia ediyor. Bu kapsamda biz de dosyanın iade edilip komisyonda çalışılmasını ve bir önümüzdeki meclis toplantısında karara bağlanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"ELİMİZDE YAZILI BELGE YOK"

CHP'li Meclis Üyesi Nizamettin Günel ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Biz daha önce bu tasarıyı iade etmiştik. Fakat İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Sarıyer Kaymakamlığı'nın yazılar ile konuyu yeniden meclis gündemine aldık. Eylül ayı ilk oturumunda gündeme alınmasından sonraki süreçte İçişleri Bakanlığı veya Sarıyer Kaymakamlığı'ndan bizlere herhangi bir yazı gelmedi. Dün yapılan görüşmede ise maddenin komisyonda bekletilmesi önerisi geldi. CHP grubu olarak söz konusu yer ile ilgili kararımız park  ve oyun alanlarını girişleri ayrı olmak üzere kalan kısımların Bakanlığa tahsis edilmesi yönünde oldu. Mahalle sakinlerinden gelen 'Başka bir yer bulacağız' sözü ile değil yazılı belge ile hareket edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Elimizde buna benzer bir belge yok. Eğer söylendiği gibi başka bir yerde uygun arazi buldularsa o yerin tahsisi için elimizden geleni yaparız. Meclis kararı ile de şuan ki tahsis kararını iptal ederiz. Burayı da eski haline çeviririz" diye konuştu.

"MAHALLE SAKİNLERİNDE HASSASİYET OLUŞTU"

Günel'in konuşması üzerine bir kez daha söz alan AK Partili Hüseyin Coşgun, şunları söyledi: "Meclisteki 4 parti grubunun bu konu üzerinde siyaset yapılamayacağı hususunda hem fikir olduğunu düşünüyorum. Kamuya yer tahsisi yapmak hepimizin ortak hassasiyeti. Fakat yarın başka bir kurum tahsis talep ettiği zaman kayıtsız şartsız verecek miyiz? 'Talep geldi veriyoruz' söylemi biraz basit kalıyor. Bu konuda ortak akıl ile hareket edelim. Madde 1 ay daha komisyonda bekletilsin. Ardından oybirliği ile kabul edelim. Çünkü mahalle sakinlerinde bir hassasiyet oluştu. Mahalleye gidip konuyu anlatalım."

Konuşmaların ardından oylanan 7. madde oyçokluğu ile meclisten geçti.

SARIYER POSTA GAZETESİ