Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu, Sarıyer İlçe Nüfus Müdürü Nafiye Koçulu'yu makamında ziyaret etti. Koçulu'ya görevinde başarılar dileyen Pehlivanoğlu, yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler aldı.

Yaklaşık 1 yıl önce Esenyurt'tan Sarıyer İlçe Nüfus Müdürü olarak atanan Nafiye Koçulu, göreve başladığı ile günden itibaren müdürlükteki konsept değişikliği ile Sarıyer'i rol model bir ilçe haline getirdi. Koçulu, yapılan değişimden verilen hizmetlere, yeni kimlik kartı sisteminden merak edilen birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu.

"SARIYER'DE KÖKLÜ YAŞAM GELENEĞİ VAR"

"Sarıyer'deki vatandaş profili diğer ilçelere göre çok farklı" diyen Koçulu, "Sarıyer'i Türkiye şartlarından çok yorulmuş ve uzun zamandır burada yaşayan insanların buluştuğu bir yer olarak nitelendiriyorum. Dışarıdan buraya gelen veya buradan başka ilçelere göç veren bir yerleşim yeri değil. İnsanlar çok uzun süredir burada yaşıyorlar. Bu yüzden ilişkiler ve diyaloglar da çok üst düzeyde. Bunu kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan idarecilerde ve memurlarda da görebiliyoruz. Çok uzun süre görev yapan arkadaşlarımız mevcut. Bunun nedeni burayı çok sevmeleri ve ayrılmak istememeleri olabilir. İstanbul'daki birçok ilçede bu tür durumlar ile karşılaşmak çok zor. İş, ticaret veya eğitim gereği o bölgeye yerleşip daha sonra taşınma durumu oluyor. Sarıyer'de köklü bir yaşam geleneği ve yüksek aidiyet duygusu var" ifadelerini kullandı.

"SARIYERLİLER BELİRLENEN KURALLARA UYUYORLAR"

Sarıyer'de görev yaptığı süre boyunca edindiği izlenimleri aktaran Koçulu, "Sarıyerliler belirlenen kurallara uyuyorlar. Vatandaşlarımız İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne geldiği zaman herhangi bir sorun ile karşılaşmadan ve zorluk çıkarmadan işlerini halledip gidiyorlar. Bizim asıl sıkıntımız ilçe dışından gelen bazı vatandaşlarımız ile. Burada görev yaptığım 1 sene boyunca hiçbir Sarıyerlinin burada sıkıntı yarattığına şahit olmadım. İlgili mevzuat nedeniyle kendilerine yardımcı olamayacağımızı söylediğimizde teşekkür edip ayrılıyorlar. Fakat dışarıdan gelen bazı vatandaşlarımız mevzuat dışı işlem yapmamızı istediği zaman olumsuz cevap vermek zorunda kalıyoruz. Bunun akabinde de 'İşiniz vatandaşa zorluk çıkarmak. İsteseniz yaparsınız' gibi üzücü söylemlere maruz kalıyoruz. Açıkçası bu tarz durumlarla Sarıyer'de karşılaşmadım" diye konuştu.

"SARIYER KAYMAKAMLIĞI'NDA VAKAYA RASTLANMADI"

İlçe Nüfus Müdürlüğü'nün görev ve yetkileri ile ilgili konuşan Koçulu, "Sarıyer'de corona nedeniyle çok fazla ölümün olduğunu düşünmüyorum. Zaten diğer ilçelere göre kamusal olarak en az zarar ile süreci yaşıyoruz. Sarıyer Kaymakamlığı'nda görevli hiçbir personelde vakaya rastlanmadı. Zaten evlenme, boşanma ve ölüm işlemlerinin tescili artık biz yapmıyoruz. Nüfus idareleri yeni yapısal sisteme geçti. Vatandaşın doğumundan ölümüne kadar tüm kayıtları nüfus müdürlüğünden geçiyor. Sadece tescil işlemi bizim tarafımızdan yapılmıyor. Sarıyer'e kayıtlı fakat başka ilçede yaşayan bir vatandaşın ölümü gün sonu kayıtlarımıza düşüyor. Çok fazla ölüm kayıtları yok evlenme ise özellikle hafta sonu artıyor. Bu sayı 35-40'ı buluyor. Açıkçası evlilik işlerinde Sarıyer Belediyesi Evlendirme Dairesi'nin diğer ilçelere nazaran çok daha iyi çalıştığını ifade edeyim. Bizim buradaki görevimiz evlendirme memurlukları ve müftülüğü denetleme. Evlenmelerin usul ve esaslarına uyulup uyulmadığı, kütük defterlerinin nasıl tutulduğu, arşiv kayıtlarının nasıl düzenlendiği gibi konularda denetim yapıyoruz" şeklinde konuştu.

"SARIYER ROL MODEL OLDU"

İlçe Nüfus Müdürlüğü'ndeki konsept değişikliğinde büyük payı olan Koçulu, "Atandığım süreçte Sarıyer İlçe Nüfus Müdürlüğü pilot ilçe olarak belirlendi. Tasarımından renk seçimine kadar her şey İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ait. İlçemizdeki tasarımı çok beğendiler ve bu yüzden tüm ilçe nüfus müdürlükleri aynı konsept çalışmasına geçti. Yeni bir yere atandığınız zaman ne kadar tecrübeli olursanız olun personeli ve vatandaşı tanıma, işleyişi benimseme ve alışma süreciniz oluyor. Fakat benim böyle bir zamanım olmadı. Bu konsept ile ilgili ilk teklif Sarıyer'e yapıldı. Bu iş benim de işime geldi. Çünkü bununla ilgili benim de bazı tasarımlarım vardı. Bu konsept İstanbul'da ilk Sarıyer'de hayata geçti. Bir nevi ilçemiz rol model oldu" ifadelerini kullandı.

KOÇULU'DAN YENİ KİMLİK KARTI AÇIKLAMASI

Yeni kimlik kartı sistemi ile ilgili bilgiler veren Koçulu, şunları söyledi: "Bu proje çok geniş bir kapsamı içeriyor. Projenin ilk etabında aynı aşama içerisinde vatandaşlar kimlik, ehliyet, pasaport, banka ve sağlıkla ilgili verilerini bu kimlik kartı üzerinden takip edebilmesine ilişkin bir düşünce oluşmuştu. Peki bu sistem nasıl işliyor? Bankamatik işlemlerine benzer bir işleyiş düşünelim. Kartı taktığınızda karşınıza havaleden para çekmeye kadar birçok işlem menüsü geliyor. Yeni kimlik kartı da ona benzer. Az önce saydığım tüm işlemler tek kartta birleşecek. Bu da değişen kartın arkasındaki çip üzerinden yüklenecek. Hatta biyometrik verilerle alakalı değişiklikleri o sistem üzerinden yapabilecektiniz. Kontrolümüzü iki baş parmak üzerinden yapmak istemeyip işaret parmakları ile bu işlemi yapmak istediğinizde bu değişiklikleri kiosk cihazlarıyla yapabileceksiniz. Bu cihazlardan müdürlüğümüzde 2 adet bulunuyor. Bakanımız Süleyman Soylu'nun talimatı ile uygulamaya geçildi. En kısa sürede tüm kartlarda geçerli olmasını bekliyoruz. Biz personelimizin ehliyetini kimlik kartlarına aktardık. Kısacası bu sistem sayesinde birden fazla kartınızı yanınızda taşımanıza gerek kalmayacak."

SARIYER POSTA GAZETESİ