01 No’lu Balık Avcılığı Meslek Komitesi Başkanı Murat Kul, avlanan hamsi balıklarında yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındaki balıkların oranında yaşanan artış nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından İstanbul Boğazı'nın tamamı ile Sarıyer'deki Kumköy Aslan Burnu'ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularda 10 gün boyunca hamsi avına yasak getirmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

8 Ocak'tan itibaren başlayan hamsi avı yasağının ardından mağdur olacaklarını belirten balıkçılardan yetkililere çağrı geldi. Bu kapsamda Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na konuşan 01 No’lu Balık Avcılığı Meslek Komitesi Başkanı Murat Kul, "Gelen yasaklar ile birlikte balıkçılarımız mağdur olmuştur" dedi.

"BALIKÇILAR KREDİ ÖDEMELERİNDE SIKINTI YAŞAYACAKLAR"

Kul, açıklamasında şunları söyledi: "Hamsi avcılığının belirsiz süreliğine durdurulduğu göz önüne alınarak, Ziraat Bankası'ndan kredi kullanan  balıkçılarımızın avlanma yapamadıkları süre içerinde herhangi bir kazanç elde edemeyeceklerinden kredi ödemelerinde sıkıntı yaşayacaklar. Ayrıca gemi tayfası da dahil olmak üzere diğer giderlerini karşılamakta maddi açıdan mağdur duruma düşecekler. Söz konusu mağduriyetin giderilmesi amacıyla hamsi avcılığı yasağı mücbir durum nedeniyle Ziraat Bankası nezdinde yapılacak görüşme ile hamsi avcılığıyla iştigal eden balıkçılarımızın kredi borçlarının ötelenmesi ve ertelenmesi için gerekli çalışmaları ilgili bakanlıklardan sektör olarak bekliyoruz. Nesilden nesile balıkçılık faaliyetini sürdüren balıkçılar olarak ülkemizin deniz stoklarının korunması, gerekli özenin gösterilmesi ve korunması hususunda hassasiyetimiz en büyük önceliğimizdir. Sektör olarak sanayi kolları nedeniyle 250 bin, kendisi ve denizlerde çalışanlarıyla, ülkemizdeki aile yapısını da göz önünde bulundurursak 2 milyon kişiye iş ve aş sağlayan bir sektördür. Gelen yasaklar ile birlikte balıkçılarımız mağdur olmuştur. Acilen bir çözüm bulunmasını balıkçılar olarak talep ediyoruz."

SARIYER POSTA GAZETESİ