Sarıyer’in en küçük balıkçı köyü olan Garipçe’nin Muhtarı Elvan Aslan, Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’na mahallenin sorunlarını anlattı. Aslan, en büyük problemin balıkçılar için mendireğin olmayışı ve altyapı sorunu olduğunu ifade etti.

Tarihi Likyalılara kadar dayanan ve yüzyıllardır balıkçı köyü olarak anılan Garipçe Köyü, yüzde 85 ormanlık alan, yüzde 10 yerleşimler ve yüzde 5 yollar oluşuyor. Antik Çağ'da yaşamış İyonyalı OzanHomeros’a göre Garipçe’nin adı Kharybidis’dir.

İBB ALTYAPI PROJESİ HAZIRLADI

Aslan, “Mahallemizin en büyük sorunlarından biri altyapı. Çünkü kanalizasyon tamamen denize akıyor. Pis suyun arıtılacağı ve denize karışmasını engelleyeceği bir sistem bulunmuyor. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Garipçe’nin de içerisinde yer aldığı köyler bölgesi için altyapı projesi hazırladı. Akabinde ihaleye çıkacak ve çalışmalar başlayacak. Açıkçası son dönemde ortaya çıkan müsilaj olayı bu projenin hızlanmasını sağladı. Doğanın verdiği tepki sonrası yetkililer durumun ciddiyetini anladı. Denizler bizim için olmazsa olmazdır. Onları korumamız gerekiyor” diye konuştu.

“ORMAN YANGINLARINA KARŞI ÖNLEM ALDIK”

Aslan, “Geçmişi yüzyıllara dayanan Garipçe, denizi, doğası ve tarihi ile ön plana çıkıyor. Denizimizi ve ormanlarımızı jandarma personeli ile koordineli şekilde elimizden geldiğince korumaya çalışıyoruz. Sürekli denetimler yapılıyor, ilçe dışından gelenleri mangal yapmaması konusunda uyarıyoruz. Türkiye’nin birçok ilinde meydana gelen yangınlardan önce kendi önlemlerimizi almıştık. Bunun dışında Garipçe Kalesi bizim için çok önemli. İBB belirli zamanlarda gelip kalemizi temizliyor. Fakat bazı bilinçsiz ve duyarsız kişiler yüzünden birtakım önlemler almak durumunda kaldık. Sabah 09.00 ile 21.00 saatleri arasında kalemiz açık. Onun dışında özellikle gece saatlerinde kalenin kapısını kilitliyoruz. Çünkü bazı asayiş olayları meydana geliyor. Aynı zamanda araçlarıyla gelenler gecenin ilerleyen saatlerinde yaptıkları gürültüyle mahalle sakinlerini rahatsız ediyorlar” ifadelerini kullandı.

GARİPÇE’DEN MENDİREK TALEBİ

Balıkçıların büyük sorunları olduğuna dikkat çeken Aslan, “Kış aylarında 397 olan nüfusumuz yaz mevsiminde artıyor. Mahalle sakinlerimizin genellikle yaş ortalaması yüksek. Ayrıca yüzde 99’luk bir kesim geçimini balıkçılıktan sağlıyor.Bu durum milat öncesi çağlarda yaşayan Likyalılardan bu yana devam ediyor. Fakat ekmeğini denizden kazanan bir köyün teknesini bağlayacak bir mendireği yok. Söz konusu bu yapı geçmiş yıllarda varken, ne yazık ki günümüzde mevcut değil. Balıkçılarımız teknelerini Rumeli Feneri’ne bağlamak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

SARIYER POSTA GAZETESİ