İstanbul'un Osmanlı'dan kalma önemli eserlerinden Sarıyer'deki Garipçe Kalesi, çevreye duyarsız ziyaretçilerin bıraktıkları çöpler yüzünden viraneye dönmüş durumda. Konuyu zaman zaman gündeme getiren sosyal medya kullanıcıları da "Garipçe Kalesi, oldu sana Çöp Kalesi!" benzetmelerini kullanıyor.

Sarıyer'in meşhur köylerinden Garipçe'de yer alan Garipçe Kalesi can çekişiyor... Sarıyer Posta gazetesinin yanı sıra yerel ve ulusal medya kuruluşlarının zaman zaman gündeme getirdiği ancak herhangi bir çalışma yapılmayan Garipçe Kalesi, bakımsızlıktan ve çevre kirliliğinden adeta çöplüğe dönmüş durumda.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sultan 3. Mustafa tarafından 1757-1774 yılları arasında inşa edilen kale, İstanbul Boğazı'nın güvenliğini sağlamak amacı taşıyordu. Milli miras olan Garipçe Kalesi, artık o eski ihtişamından çok uzakta. Tarihi kalenin duvarlarına havalandırma sistemi ve klima bile monte edilmiş. Son yıllarda İstanbul'un merkezinden buraya artan günübirlik ziyaretler, kalenin duvarlarına ve burçlarına zarar vermiş.
OSMANLI’DAN YADİGAR KALENİN HALİ İÇLER ACISI

Çevreye ve tarihe duyarsız vatandaşlar, beraberindeki çöpleri, alanda bulunan çöp konteynırlarına atmak yerine gelişigüzel bırakması, tarihi kaleyi çöp yuvasına çevirmiş durumda. Öte yandan Garipçe koyuna doğru uzanan duvarların dibine inşa edilen gecekondular, milli mirasın nasıl hoyratça tahrip edildiğini gözler önüne seriyor. Garipçe kalesinin içerisinde zaman zaman köylülere ait büyükbaş hayvanlar otlatılıyor. Özellikle gece alkol bağımlılarının mekanı haline gelen tarihi kalenin burçları da tamamen yok olmak üzere. Çöp yuvasına dönen Garipçe Kalesi, yerel ve ulusal basının yanı sıra sosyal medyada da zaman zaman gündem oluyor. Ekşi Sözlük ve Twitter kullanıcıları duruma tepki gösteren mesajlar yazarken, “Garipçe Kalesi, oldu sana Çöp Kalesi!” yorumlarında bulundular.
SORUMLULUK KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDA

Garipçe Kalesi Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı da 2010 yılında aldığı karar ile kale ve kulenin 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu kapsamında 49 yıllığına kiraya vermişti. Tarihe inat direnen kale tüm olumsuzluklara rağmen cazibe merkezi olmaya devem ediyor.  İzlenme rekorları kıran bir çok dizinin çekimlerine ev sahipliği yapan kale, klip çekimleri içinde yönetmenlerin tercih ettiği mekanların başında geliyor.