Kore'de savaşan 3 Rum asıllı Türk askerinden biri olan İlya Banago, 86 yaşında hayatını kaybetti. Banago, yıllarca gazilik maaşı için devlete başvurmadı ve "Ben unvan, maaş, nam için değil vatan için savaştım" dedi.
1950-53 arasında yaşanan  Kore Savaşı'na katılan Türk Tugayı'nda savaşan 3 Rum asıllı Türk askerinden biri olan  Kore gazisi İlya Banago, 3 gün önce 86 yaşında böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

KORE'YE SAVAŞA GİTTİ

Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'nde Zeytinliköy'de 1931 yılında dünyaya gelen İlya Banagos, küçük yaştayken baba mesleği olan kasaplığa merak sardı. 20 yaşına geldiğinde askere gitti. Vatani görevine Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde başlayan Banagos, askere alınmasından 1 yıl sonra bin kişilik birlikle Kore'ye savaşa gitti.

O birlikte İlya Banagos gibi  Gökçeada'daki  Tepeköy ve  Dereköy'de yaşayan 2 Rum asıllı Türk askeri daha vardı.  Kore'de savaşan Gökçeadalı 3 Rum askerinden artık 3'ü hayatta değil.

KORE'DEN DE 3 MADALYA GÖNDERİLDİ

Kore'de 11 ay makineli tüfek yardımcısı olarak cephede savaşan İlya Banagos, yaralandı ve 1 yıl sonra  Türkiye'ye döndü. İlya Banagos'a  Türkiye'ye dönüşünde gazilik unvanı, Gazi ve Hizmet Madalyası verildi.  Kore Milli Savunma Bakanlığı ise Banagos'a bu zamana kadar 3 madalya gönderdi.

İlya Banagos, gazi olmasına rağmen uzun süre maaş için devlete başvurmadı. "Ben unvan, maaş, nam için değil vatan için savaştım" diyen Banagos'a maaşı yıllar sonra, 1991 yılında bağlandı.

http://www.sariyerposta.com