Sarıyer’in en büyük sorunlarından biri olan hafriyat kamyonları, ölüm ile sonuçlanan kazalar neticesinde yetkilileri harekete geçirdi.

Hafriyat kamyonlarının neden olduğu ölümlü kazalar dur durak bilmiyor. İstanbul yollarını son 2 yılda adeta kan gölüne çeviren hafriyat kamyonlarına dur demek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) harekete geçti.

 İBB ile sektör dernekleri ortak bir çalışma hazırlığında

 Proje kapsamında tek havuzda toplanacak hafriyat kamyonu sürücüleri, çeşitli eğitimlerden sonra yeterlilikleri üzerine karne alacak. Hata yapanın karne notu düşürülecek, notu yetersiz olan meslekten men edilecek.

Sarıyer ilk sıralarda yer alıyor

 İstanbul’da 2016 yılı itibarıyla 22 vatandaş, hafriyat kamyonlarının karıştığı kazalarda yaşamını yitirdi. 6 Ağustos 2016’da Davutpaşa’da meydana gelen kazada 2 Suriyeli mülteci çocuk hayatını kaybederken, 12 Aralık 2016’da Sarıyer’de gerçekleşen kazada ise 5 yaşındaki Yaren Aluç vefat etmişti.

ATS devrede

İBB, hafriyat kamyonlarının daha etkin bir şekilde denetlenmesi için Araç Takip Sistemi (ATS) projesini de hayata geçirdi. Sisteme dahil olmayan araçlara döküm yeri gösterilmiyor. Hafriyat kamyon sürücülerinin bir kısmı bu uygulamalara karşı çıkıyor.

En yoğun güzergah Yeniköy

Kamyonların en yoğun olduğu güzergahlar; Hasdal, Yeniköy, Cendere ile kentsel dönüşümün yoğun olduğu Kadıköy çevresi. Bu güzergahlar dışında Esenler, Beylikdüzü, Çekmeköy, Şile yolu gibi yerleşim yerlerinde de hafriyat kamyonlarının çokluğu dikkat çekiyor.

Kazalar protesto edilmişti

Kuzey Ormanları Savunması ve Don Kişot Bisiklet Kolektifi üyesi bir grup, kamyonların karıştığı ve ölümle sonuçlanan trafik kazalarını protesto etmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin önünde eylem gerçekleştirmişti.