SARIYERLİ NURAY USTA CİNSİYET ALGISINI YERLE BİR EDİYOR

Ağırlıklı olarak erkeklerin çalıştığı en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi'nin çalışma ortamında tek bir kadın girişimci yer alıyor, o da Nuray Çaylan. 21 senelik Sarıyerli olan Nuray Hanım, toplumsal cinsiyet rollerine meydan okuyarak, baskıya inat 5 senedir işinin başında.

Yapılacak işlerin “kadın işi”, “erkek işi” diye ayrıldığına çokça şahit oluyoruz. Toplumda hala fiziksel açıdan zorlu mesleklere ‘erkek işi’ gözüyle bakılsa da Sarıyerli Nuray Çaylan yaptığı işle yaratılan cinsiyet algısını yerle bir ediyor.

"HİÇBİR SEKTÖRDE AYRIM OLMAMALI"

“Hiç aklımda yokken birden bire kendimi oto sanayide buldum” diyen Nuray Çaylan boşandıktan sonra iş hayatına girişini anlattı. Eski eşinin işlettiği dükkânın başına geçen ve hayatının değiştiğini söyleyen Çaylan 2 çocuk annesi. Mutaassıp bir aileden geldiğini, erkeklerin bulunduğu ortamda ne işin var diye tepkiler aldığını ama yine de pes etmediğini söyleyen Çaylan, işletme sahibi olarak Atatürk Oto Sanayi’de tek kadın girişimci. 2 ustasıyla birlikte çalışan işletmeci, dükkandaki organizasyonu sağlıyor, far ve araçların hava filtresi değiştiriyor. Hatta bir gün ustasına kızıp, şase düzeltme tezgahında araba bile bağlamış. “Bir kadın isterse her şeyi başarabilir” diyen Nuray Çaylan, “Hiçbir sektörde ayrım olmamalı. İşin cinsiyeti olmaz. İsteyince yüz bin hücre devreye giriyor. Ekmek parası için dükkan dükkan gezen çok kadın var. Ben hepsini tebrik ediyorum” diye konuştu.

“BURASI AYRI BİR DÜNYA”

Araç tutkunu olduğunu belirten Nuray Çaylan, “Eşim gidince ben bu işi yapabilirim dedim. Araçlara hep merakım vardı. Kendimize de hasarlı araç topluyorduk zaten. Mekanik ve bakım da yapıyoruz. Tezgâhta hasarlı araçları düzeltiyoruz. Eksik parçaları ayarlıyorum. Ustalara yardımcı oluyorum. Yaptığımız ağır bir iş ama mesela kaput takılacaksa ustalara destek veriyorum. Tabi ki bugüne kadar çok şeyle karşılaştım. İlk koltuğa oturduğumda emanet gibiydim. Ama bir hedefim vardı. Bir gün bir minibüs geldi kapıya. Baktım kapalı bir kadın. Bu sefer benim de kendime bir güvenim geldi. Burası ayrı bir dünya" diye konuştu.

"ÇOCUKLARIN ANNE GÖRSÜN DEDİLER"

Çaylan, “Babam ehliyet kursuna bile göndermek istememişti. Ama çalışıp ondan gizli kursa gittim. Tabi boşandıktan sonra bu mesleğe girince de çok tepki aldım. Çocuklarım, akrabalarım, sanayi camiası.. Git sen evine çamaşır, bulaşık yıka. Çocukların anne görsün dediler hep. Ama hayatımı devam ettirmek için kimseyi duymadım. Şimdi tırnaklarımın içini gören çocuklarım anne manikür yaptır diyor. Ama alıştılar. 5. seneye girdim. Artık oğlumda bana destek oluyor" ifadelerini kullandı.

"TEPKİLERDEN ÇOK YORULDUM"

"Hasarlı aldığım araçların tüm parçalarını araştırıyorum" diyen Çaylan, "Gitmeden önce parçaları alacağım kişilerle mesajlaşıyorum ve bana abi diye hitap ediyorlar. Görünce de çok şaşırıyorlar. Çalışmak insana enerji veriyor. Toplum baskısından dolayı zorluk yaşıyoruz. Kadın aslında anlayana bir mucizedir. Dükkâna gelip kadın olduğumu görünce verilen tepkilerden çok yoruldum. ‘Sen kadınsın, anlamazsın’ diyerek yüzüme bile bakmayanlar oldu. Ama ben fiyat verebiliyorum ve hasarın nasıl çözüleceğini anlıyorum. Tabi ki işi ustasına bırakmak gerekiyor. Zaten zamanla umursamamayı da öğreniyor insan" şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ KADIN ÖDÜLÜ ALDI

"Bir kadın isterse her işi başarabilir" diyen Çaylan, Sarıyer Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Üretici Kadınlar Ödül Töreni’nde ödül aldığından dolayı da çok mutlu olduğunu dile getirdi. Çaylan, sözlerini şöyle tamamladı: “Orada bulunmak beni çok gururlandırdı. Değerli olduğumu hissettim. Bu ödülün yeri benim için çok ayrı.”

SARIYER POSTA GAZETESİ