Türkiye tarihine damgasını vurmuş birçok önemli simaya ev sahipliği yapan Sarıyer’de, ülkemizin hukuk alanındaki en önde gelenlerden birinin yaşadığını biliyor muydunuz? Peki İstanbul’un ilk Türk ve Müslüman baro başkanının Sarıyerli olduğunu kaçımız biliyoruz?

Tarihi kayıtlara göre, aynı zamanda Tophane Kadısı olan Mehmet Reşit Efendi eski Sarıyerlilerden biri. Yaklaşık 22 yıl baro başkanı olan Mehmet Reşit Efendiadı hukuk tarihine İstanbul’un ilk Türk ve Müslüman Baro Başkanı olarak yazdırdı.

YUSUF ZİYA ÖNİŞ STADI’NIN ARAZİSİNİ SATIN ALMIŞTI

Sarıyerli Yazar ve Tarihçi İbrahim Balcı’nın yazısında yer alan bilgilere göre, Mehmet Reşit Efendi, Yusuf Ziya Öniş Stadı’nın bulunduğu 27 bin metre karelik yer satın aldı. Bu büyük alan içinde Mehmet Reşit Efendi’nin yaptırdığı ve ismi “Kızılcık Köşkü” olan görkemli bir köşk vardı. Mehmet Reşit Efendi bu köşkü 1885 yılında yaptırmış ve ömrünü burada tamamladı. Bu büyük alan 1969 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne satıldı. Satılan bu alan üzerinde futbol sahası yapıldı. Mehmet Reşit Efendi’nin varisleri çoğaldıkça anlaşmazlık had safhaya vardı ve arazi, içindeki köşkte birlikte satıldı.

SARIYER’E KÖŞK YAPTIRIP YERLEŞİYORLAR

Mehmet Reşit Efendi’nintorunu olan Nazım Özbay,büyük dedesi Mehmet Reşit Efendi’yi şöyle anlatıyor: “Kökenleri Osmanlı’ya kadar uzanan, çok eski İstanbullu bir ailenin oğluyum. Dedem Mehmet Reşit Efendi, Türkiye’nin ilk Baro Başkanı, eski İstanbul Kadısı ve Tophane Hukuk Müşaviri olarak Osmanlı’ya hizmet vermiş. Abdülhamit devrinde, deniz hukuku üzerine yoğunlaşmış ve değer görmüş. O zamanlar belirli sıkıntılar nedeniyle yeteri kadar deniz hukukunu bilen kimse yokmuş. Mehmet Reşit Efendi de o yıllarda master yapmak için Fransa’ya gitmiş, eğitimini tamamlayarak ülkesine geri dönmüş. Balkanlar’da yaşadığı sıralar da İtalyanların sınır davalarına girmiş. Bunu öğrenen Osmanlı Padişahı Abdülhamit’te “kendi adamımızı kendimiz kullanalım” düşüncesiyle Mehmet Reşit Efendi’yi istetiyor. Bunun üzerine dedemler Sarıyer’e geliyor. Burada bir köşk yaptırarak ailesini yerleştiriyorlar. Aslında Mehmet Reşit Efendi’nin İstanbul’da zaten konağı varmış; yani bir ayağı buradaymış. Neticede anne tarafımdan çok eski İstanbulluyum diyebilirim. Aynı zamanda anne tarafım Sarıyer’de bulunan tarihi çırçır suyunun sahiplerindendir. Tahminime göre on kuşaktan fazla” ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA GAZETESİ