Orijini İstanbul olan, Hollandalı araştırmacılar tarafından yüzyıllar sonra bulunarak çoğaltılan ‘İstanbul Lalesi’, Emirgan Korusu’nda toprakla buluştu.

Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde tarafından İBB’ye hediye edilen 1000 İstanbul Lalesi’nin sembolik dikimi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla Emirgan Korusu’nda gerçekleştirildi. İmamoğlu ve Uijterlinde’ye, dikim sırasında, 4’ncü yaş doğum gününü kutlayan Hüma İnal isimli minik çocuk eşlik etti.

"Laleler, aramızdaki dostluğu temsil ediyor"

Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde, "Bugün İstanbul Lalesi’nin evine dönüşünü kutluyoruz hep birlikte. Bu proje, bir önceki selefim olan eski Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart Van Bolhuis tarafından, 2020 yılında başlatılmış bir projeydi. Bugün de şansımıza hava çok güzel. Yüzyıllardır aslında var olan lale, yüzyıllar sonra tekrar evine dönmüş oldu. Ve aynı zamanda Türkiye-Hollanda arasındaki ilişkileri de temsil ediyor. İki ülke arasında, 400 yüz yılı aşkındır Osmanlı zamanında kurulmuş diplomatik ilişkiler devam ediyor. Osmanlı'yla savaşa girmeyen birkaç ülkede bir tanesi Hollanda. Şu ana kadar hiçbir savaş olmadı iki ülke arasında. Dolayısıyla laleler, bu anlamda dostluğu ve aramızdaki iş birliğini de temsil ediyor ve ona bir referans aynı zamanda. O yüzden Sayın Belediye Başkanı’na da çok teşekkür ediyorum bu imkanı bize sağladığı ve bu projeyi gerçekleştirdiği için" dedi.

"Bir çiçeğe bu kadar misyon yüklenir mi?"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Umut ediyorum ki, bu güzel buluşma, az önce kendilerinin de ifade ettiği gibi, iki ülkenin dostluğuna, uzun yıllardır süren ilişkisine ve iş birliğine dönük sunduğu o simgeyi, ben bir de barışla taçlandırmak istiyorum. Gerçekten bu tür güzel hamleler, bu tür güzel birliktelikler, dünyadaki barışın da simgesi olabiliyor. Barışın da öznesi olabiliyor. Ya da kaynağı olabiliyor. Belki, ‘Bir çiçeğe bu kadar misyon yüklenir mi’ diye düşünebilirsiniz. Ama işte dünya böyle mucizelere tanık olabiliyor. Yüzyıllar öncesinden beri oluşan bu lale kültürünün, yine lalenin bir göçüyle beraber, sonra yine tekrar oradan buraya gelişini simgeleyen bugünkü dikim anı, işte bize bırakılan en derin kültürlerden bir tanesi" diye konuştu.

BİZİ TAKİP EDİN

Instagram: sariyerpostagazetesi

Twitter: sariyerposta