Anadolu’nun işgaline karşı haklı seslerini duyurmak amacıyla 10 Aralık 1919’da ilk kadın mitinginin gerçekleştirilmesinin 102’inci yıldönümü Sarıyer Belediyesi ve Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programda katılımcıları Ilgaz’dan 100.yıla özel senfonik eser prömiyer kaydı gösterimi karşıladı. Söyleşi, konser, belgesel gösterimlerin yer aldığı gecede ünlü yazar Oğuz Atay, ölümünün 44’üncü yılında unutulmadı.

Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatmasından birkaç ay sonra Anadolu’nun yabancı kuvvetler tarafından işgalini protesto etmek amacıyla 10 Aralık 1919’da, yörenin aydın kadınları öncülüğünde KastamonuKız Öğretmen Okulu bahçesinde 3 bin kadının katılımı ile bir miting düzenlendi. Bu tarihi miting aynı zamanda kadınların seslerini dünyaya duyurdukları ilk miting oldu. Tarihe damgasını vuran kadın mitinginin 102. yıldönümü Sarıyer kutlandı. Etkinliğin açılış konuşmasında 10 Aralık 1919 eyleminin tarihin önemli köşe taşlarından biri olduğunu ifade eden Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi Dönem Başkanı Ender Yılmaz, “Kastamonu’nun ülkemize armağan ettiği değerlerin tüm Türkiye tarafından daha iyi bilinmesi ve tarihimizde hak ettiği yeri almasını sağlamak için bu ve benzeri anma etkinliklerimizi yalnız Kastamonu’da değil, Kastamonu dışında da düzenleyerek yerelden ulusala bir köprü kurma amacındayız” dedi.

VERDİKLERİ CESARETE SARILIYORUZ

Konuşmasına Adanalı Ali İhsan Tepe’nin Telli Kavak şiirini seslendirerek başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Yıl 1919. Herkesin canı ile uğraştığı, ülkenin her tarafının parsel parsel bölünmeye çalışıldığı bir dönemde; hiçbir işgal görmediği, toprağına yabancı askerlerin postalı değmediği halde ayağa kalkan ve tüm dünyaya savaşı durdurmaları için tepki gösteren kadınlarımıza minnettarlığımızı unutmuyoruz. Onların evlatları olarak emanetlerine ve verdikleri cesarete sıkı sıkıya sarılıyoruz” şeklinde konuştu.

KASTAMONULU KADINLAR ANLATILDI

Kadın Mitingi’nin 100’üncü ve 101’inci yıl dönümlerinde Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi olarak yapılan etkinlikleri anlatan Zeynep Esen’in ardından sahnede yerini alan Prof. Dr. Sakine Esen Eruz, yaptığı sunumunda 20. yüzyılda Batı’da ve Türkiye’de Kadın Hakları ve Kastamonulu Kadınları anlattı. Program, Nida Grubu, TRT Sanatçıları Arzu Akmeşe ve Celal Bakar konserinin seslendirdiği türküler ile sona erdi.

BİZE TAKİP EDİN

instagram: sariyerpostagazetesi

twitter: sariyerposta