17 Ağustos 2019 yılında kolonları patlayan ve depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle tahliye edilen Bahçeköy'deki 11 katlı binanın yıkılmasının ardından akıllara 'Aradan geçen 2 yılda neden çalışmalar başlamadı?' sorusunu getirdi. Sarıyer Posta Gazetesi olarak, "Herhangi bir can kaybında bunun vebalini kim ödeyecekti?" diye soruyoruz.

27 Haziran Pazar günü gece saatlerinde yaklaşık 2 yıl önce tahliye edilen 11 katlı bina büyük bir gürültü ile çöktü. Şans eseri bölgede hiç kimsenin bulunmaması can kaybının önüne geçerken, sokakta bulunan araçlarda ve çevre binalarda maddi hasar meydana geldi.

RAPOR VAR AMA ÖNLEM YOK

Sarıyer'de 1980 yılından önce yapılan 11 bin 898 adet bina var. İstanbul genelinde yaşlı bina sayısında ilk 10 ilçe arasında yer alan Sarıyer'deki yapıların büyük bir bölümü kaçak ve depreme dayanıksız. Söz konusu risk ve yapıların depreme karşı dayanıksız olduğu birçok kurum ve kuruluş tarafından dile getirilmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmaması tepkilere neden oluyor.

SÜREÇ NEDEN UZADI?

Binadaki kolonların çatlamasının ardından yetkililer raporların hazırlanacağını ve izlenecek yol haritasının belirleneceğini ifade etmişti. Aradan geçen 2 yılda raporlar neden çıkmadı? Eğer söz konusu raporlar çıktıysa gerekli adımlar neden atılmadı? Akıllarda birçok soru işareti bulunurken, vatandaş belirsizliğin bir an önce giderilmesini istiyor.

SARIYER'İN DURUMU İÇ AÇICI DEĞİL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, tarafından 39 ilçe için oluşturulan ilçe olası deprem kayıp tahmini kitapçığına göre Sarıyer'deki durum pek iç açıcı değil. Kitapçıkta, olası bir depremde Sarıyer’in tüm mahallelerinde can kaybının en az 33, yaralı sayısının ise 341 olacağı öngörülüyor. İlçedeki binalar hasar durumuna göre gruplandırıldı. Raporda çok ağır hasarlı binaların sayısı 102, hafif hasarlı binaların sayısı ise 6 bin 977 olarak ifade edildi.

İMAMOĞLU "SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ" DEMİŞTİ

2 yıl önce yaşanan olayın ardından Bahçeköy'ü ziyaret eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şöyle konuşmuştu: "Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’ten ve İBB’deki yetkili arkadaşlarımdan bilgiler aldım. Bugün de sizleri ziyaret etmek istedim. Yaşanılan bu durum ne yazık ki İstanbul genelinin en büyük sıkıntısı. 90’lı yıllarda yapılan bu yapı ile ilgili sıkıntı olduğu bilgisini aldım. Tabi gerekli raporlar elimize ulaştıktan sonra daha net konuşabilirim. Önümüzdeki günlerde detaylı bir rapor hazırlanmış olacak. Bunun akabinde yapı ve izlenecek yol haritası belirlenecek. Ayrıca binanın kaçak olması da ayrı bir sıkıntı. Her ne kadar imar affı ile beraber yapı tespit tutanağı olsa bile binanın sıkıntısı giderilmiyor. Sonuçta bir kağıt parçası. Bu aşamadan sonra hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem Sarıyer Belediyesi hem de İBB olarak süreci yakından takip edeceğiz."

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI NE YAPIYOR?

Büyük mağduriyet yaşayan ve evlerinden olan vatandaşların çözüm beklediği kurumlardan biri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. 11 katlı binanın çökmesinin üzerinden saatler geçmesine rağmen Bakan Murat Kurum'dan herhangi bir açıklama gelmedi. Vatandaş, Türkiye'deki depreme dayanıksız yapıların yerine insanların daha güvenli yapılarda yaşaması için kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2 yıl önce tahliye edilen bina için 'nasıl bir çalışma yürüttüler?' sorusunu soruyor.

SARIYER POSTA GAZETESİ