Derbent Mahalle Muhtarı Aydemir Görmez, Sarıyer Belediyesi'nin Youtube kanalında açıklamalarda bulundu. Derbent hakkında bilgiler veren Görmez, mahallenin riskli alan ilan edilmesi hakkında da konuştu.

Sarıyer'in en eski mahallelerinden olan ve adını Belgrad Ormanı'ndaki bentlerden alan Derbent, doğasıyla da İstanbul'a nefes oluyor.

"Mahallemizde çok sayıda film çekildi"

Derbent'in yıllarca Yeşilçam filmlerine ev sahipliği yaptığını söyleyen Görmez, "Rahmetli Kemal Sunal başta olmak üzere birçok Yeşilçam efsanesi mahallemizde çok sayıda film çekti. Bu anlamda da nostaljik bir mahalleye sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Ayrıca günümüzde de bazı komşularımızın evlerinde diziler çekiliyor" diye konuştu.

"Yaşar Kemal Kültür Merkezi'ni yaptırmamak için çalıştılar"

Mahalledeki Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nin yapımı esnasında yaşanan sorunlara değinen Görmez, "Bu proje Sarıyer Belediyesi eski Başkanı Yusuf Tülün döneminde de vardı. Fakat projeyi hayata geçirmeyi başaran kişi Şükrü Genç oldu. Ruhsatlı ve imarlı olan çalışmayı o günkü İBB Başkanlığı durdurmak için mücadele etti. Nasıl bir zihniyettir bu? Projenin devam etmesi için burada çadırlar kurduk ve sabaha kadar nöbet tuttuk. Sarıyer Belediyesi ve Derbent halkı olarak mücadelemizi kazandık ve ilçemize muhteşem bir eser kazandırdık" dedi.

"Komşuluk kültürünü korumayı başardık"

48 yıldır Derbent Mahallesi'nde ikamet ediyorum. Mahallemiz 1960'lı yıllarda kurulan kompakt bir mahalle. 284 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 2 bin hanesi olan bir yer. Yalnızca İstanbul'un değil, Türkiye'nin birçok yerinde olmayan komşuluk kültürü, köy havası, dostluğu koruyabildi. Burada yıllar önce yurdun dört bir yanından göç eden vatandaşlarımız yaşıyor" ifadelerini kullandı.

Muhtar Görmez'den rant vurgusu!

Derbent'in mülkiyet sorunu hakkında konuşan Görmez, "Mahallemiz 2012 yılında riskli alan ilan edildi. Bunun akabinde birçok kez iptal davaları açtık ve kazandık. Daha sonra değişen yasa ile bir kez daha riskli alan ilan edildi. Bu karar deprem nedeniyle alınmadı. Tamamen ranta dayalı ve kişisel menfaatlerin ön planda olduğunu düşünüyorum. Sadece bizi mi seçtiler? Derbent ve Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'ni sürekli riskli alan ila ediyorlar. Açıkçası bizden daha riskli olan Avcılar, Zeytinburnu, Esenler ve Esenyurt gibi ilçeler var. Bu ilçelerde nüfus çok daha fazla olmasına rağmen buralar riskli alan ilan edilmiyor. 2003 yılında Japonlar tarafından hazırlanan raporda zemini en sağlam mahallelerden biriyiz. Bu kadar sağlam zemini olan bir yerin sürekli riskli alan ilan edilmesi manidar" şeklinde konuştu.

Görmez'den İmamoğlu ve Genç'e teşekkür

Görmez, "Yanı başımızda olan ormanımız 102 dönüm büyüklüğünde. İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu'na ve Sarıyer Belediye Başkanımız Şükrü Genç'e bu ormanı yok olmaktan kurtardıkları için teşekkür ediyorum. Yıllarca atıl vaziyette olan ormanı İstanbullulara kazandırdılar. Eğer biz dönüşüm mücadelesi vermeseydik belki de orman imara açılacaktı. Daha önce bu ormanı belli başlı mahalleler kullanıyorken, şimdi ise milyonlarca insanı ağırlıyor" şeklinde konuştu.

SARIYER POSTA