Büyükşehir yasasından sonra Sarıyer’in mahalle statüsü kazanan 9 köyünden biri olan Garipçe, saklı ve gizemli güzelliğini korusa da yetkililerin ilgisizliği ile karşı karşıya. Boğaz'ın Karadeniz girişine hakim manzarasıyla ünlü köy, temiz havası ve taze balıkları ile adından söz ettirse de, tarihi kalesi köyün adı gibi garip ve virane durumda.

Köyün ileri gelenlerinin anlattığı “Bir zamanlar bu köyde garip bir adam yaşarmış” diye başlayan hikayeler bir yana, Garipçe gerçekten yer ve konum olarak yalnızlığı ve terk edilmişliği yaşıyor; gizli sığınak özelliği nedeniyle garip kalmış görünümünü koruyor.

BALIKÇILIK SEZONUNDA KÖY KADINLARA EMANET

Balıkçı köyü olması nedeniyle köyün erkekleri eylül ayı başında balık avlama yasağının kalkmasıyla beraber denize açılıyor ta ki yasağın tekrar başladığı Haziran ayına kadar köyü adeta kadınlara emanet ediyor.

GARİPÇE TARİH KOKUYOR

Garipçe Köyü, Boğaz'ın Karadeniz girişinde yer alan Rumeli Feneri'nden sonra ikinci balıkçı köyü. Avuç içi gibi küçük bir koyun yamacına ayrı ayrı kurulmuş 70-80 haneli bir yerleşim yeri. Koyun iki başında yüksek tepeler, köyü bir bakışta tamamen görme imkanı veriyor.  Eşsiz doğal güzelliği, sakin sosyal yaşamı ve cezbeden gizemiyle Garipçe Köyü, yetkililerden hak ettiği ilgiyi görmeyi bekliyor.

SARIYER POSTA GAZETESİ