Sosyal hayatta yaşadıkları zorluğu ve taleplerini dile getirmek için Sarıyer Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubu öncülüğünde bir yürüyüş gerçekleştiren engelli vatandaşlar, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yaptı.

Şehit Mithat Yılmaz Caddesi’nde başlayan yürüyüş, Atatürk Anıtı önünde sona erdi. Etkinliğe; Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, Sarıyer Kent Konseyi üyeleri, Engelli Hakları Forumu, Boğaziçi Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve engelli vatandaşlar katıldı.

Ellerinde ‘Yaşlılık sefillik olmamalı’, ‘Engelsiz Erişebilir Kent’, Engelsiz Güvenceli İş’, ‘Savaş Engel Demektir’ yazılı dövizler taşıyan kalabalık, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasının ardından basın açıklaması yaptı.

İşte o açıklama:

“Bu gün burada Sarıyer Kent Konseyi Engelliler Çalışma Grubu öncülüğünde Engelliler Haftası nedeniyle sorun ve taleplerimizi bir kez daha dile getirmek ve çözüm istemek için toplanmış bulunuyoruz. Toplumdaki insan çeşitliliğinin önemli bir parçası olan ve maalesef ülkemizdeki sayıları net olarak belli olmayan engelliler, kesin olmayan verilere göre nüfusun yüzde 12’sini oluşturmaktadır. Aileleri ve yakın çevresi ile beraber düşünüldüğünde ülkemizde 30 milyondan fazla kişinin engellilik olgusundan doğrudan etkilendiğini söylemek abartı olmaz.

Anayasamızın 2. maddesi devletimizin sosyal niteliğini açıkça belirtmektedir. Sosyal devlet, toplumun en güçsüz kesimlerinden başlayarak yurttaşlarının sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik gibi temel gereksinimlerini karşılayan ve gelecek kaygılarını ortadan kaldıran devlet demektir.

Merkezi ve yerel siyasi yetkililere sesleniyoruz! Bizler himaye, himmet, sadaka değil, herkesle eşit haklara, fırsatlara ve olanaklara sahip, başı dik onurlu yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Hak öznesi yurttaşlar ve toplumsal bir taraf olarak kabul edilmek istiyoruz. Kimsenin yardımına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, kendi kendine yeterli bağımsız b,reyler olarak yaşamak istiyoruz. Üretim süreçlerinde verimli ve etkin olarak yer almak istiyoruz. Nitelikli, işlevsel ve erişebilir bir eğitim istiyoruz.

Türkiye toplumuna, hükümete, siyasi partilere, Cumhurbaşkanı’na ve yerel yöneticilere sesleniyoruz! Bizim sorunlarımız tüm toplumun sorunlarıdır. Sorunlarımızın çözülmesi ve taleplerimizin karşılanması için gerçek sosyal devleti hedefleyen kapsayıcı çözümler bekliyoruz. Zira çağdaş ve insan onuruna yakışan çözümler ancak gerçek sosyal politikaların uygulanmasıyla mümkün olabilir.”