Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sarıyer’deki Emirgan Korusu’nu “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” şeklinde tescilledi. Bu statüye sahip alanlarda, kamp ünitesi, bungalov, günübirlik tesis, büfe, iskele gibi yapılara izin veriliyor.

Yeşil alan için Ekolojik Temelli Araştırma Raporu düzenlendi. İlgili koruma kurulunun kararı doğrultusunda 454 bin 877 metrekarelik Emirgan Korusu ve civarı için daha önce bulunan “doğal sit” şerhi kaldırılarak “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” yapıldı. Kararlar bakanlık tarafından 30 Ekim'de ilan edildi.

SİT ALANLARI YENİDEN SINIFLANDIRILIYOR

2019'da Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı ile koruma alanları yeniden sınıflandırılmıştı. Sit alanları “kesin korunacak hassas alan”, “nitelikli doğal koruma alanı”, “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak tekrar belirlenmişti. Buna göre Emirgan Korusu için belirlenen “nitelikli doğal koruma alanı” statüsündeki yerlerde bazı imar faaliyetleri yapılabilecek.

KAMPİNG ALANI AYRILIYOR

Bu statüyü taşıyan alanlara; imar planı yapılması gerekmeyen denize girme, güneşlenme ve amatör su sporları gibi faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla sabit olmayan duş, gölgelik, soyunma kabini, büfe, tuvalet, su sporları için kullanılan malzemelerin depolanabileceği sökülür takılır nitelikte yapılar ve ahşap iskele izni alınabiliyor. Şehitlik ve mezarlık alanları yapılabiliyor. Kamping alanları düzenlenebiliyor. Kampçı ünite sayısının en fazla yüzde 20'si kadar ve bölge dokusuna uygun malzemeden yapılacak bungalovlar bulundurulabiliyor.

SARIYER POSTA GAZETESİ