Yıllardır kafelerin işgali altında olan alan Tarihi Çınaraltı, kısa bir süre önce İBB tarafından temizlendi. Ancak Emirganlılar eski halini özlüyor. “Yere kilim mi serip oturalım. Ne yapalım?” diyor.

Boğaziçi'nin en güzel noktalarından birinde yer alan Sarıyer'deki tarihi Emirgan Çınaraltı Çay Bahçesi, 1950'li yıllardan beri İstanbulluları ağırlıyordu. Ancak Çınaraltı'ndaki çay bahçesi zamanla işgal edilerek eski halinden uzaklaşmıştı. Kadastral boşlukta bulunan yani hiçbir mülkiyete konu olmayan alan, derme çatma yapılarla doldu ve kafelere dönüştü. Doğru Muvakkithane Caddesi'nin girişi ve kaldırım yıllarca işgal altında kalmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kamusal alanları işgal eden işletmelere yönelik denetimleri sırasında tarihi çay bahçesindeki işgallere müdahale etti.

Yıkıma tepkililer

Çevredeki dükkanların, işgal ederek oluşturduğu derme çatma kapalı alanlar kaldırıldı. Boğaza nazır kaldırım ve cadde tekrar vatandaşın kullanımına açıldı. Etrafı kafelerle çevrelenen tarihi 1. Abdülhamit Han Çeşmesi de tekrar gün yüzüne çıktı.

Esnaf bekleyiş içinde

Ancak çevre esnafı ve bazı mahalle sakinleri tepkili. Esnaf iş yapamamaktan, mahalleli oturacak alan bulamamaktan dertli. Esnaf geçmiş yılları özlemle anıp, “Emirgan eski günlerine ne zaman dönecek?” diye, vatandaş ise, “Baharda ağaçlar yeşillenince burası biraz daha güzelleşecek ama yere kilim serip üzerine mi oturacağız?” diye soruyor.

SARIYER POSTA