90'larda aracı olanların baş belası oto teyp hırsızlarıydı. Tak-çıkar teyp dönemi bitti, hırsızların yeni hedefi dış parçalar oldu. En çok dikkat edilmesi gerekenlerin arasında ise plakalar var. Uzmanlar araca binmeden önce mutlaka her iki plakanın da kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. Neden mi? Detaylar haberimizde...

Plakanızı en son ne zaman kontrol ettiniz?

Eğer yakın zamanda etmediyseniz, haberi okuduktan sonra hemen aracınızın yanına gidip plakanıza bakmak isteyeceksiniz.

Hafta sonu arkadaşlarıyla buluşmak için dışarı çıkan bir şahıs aracını görünce plakası olmadığını derhal fark etti. İlk önce düşürdüğü ihtimali aklına geldi ve yakın çevreye göz gezdirdi. Çünkü plakasız bir şekilde aracıyla yola çıkamazdı.

İlk etapta aklına aracın arka plakasına bakmak gelmemişti. Biraz arayıp plakasını yakınlarda bulamayınca, arka plakayı da kontrol etmeyi akıl etti. İki plakanın da olmadığını görünce bunun bir hırsızlık olabileceğinin farkına vardı.

Aracını park ettiği yerin tam karşısındaki eczanenin güvenlik kamerasını görünce derin bir nefes aldı. Derhal görüntüleri izlemek için izin istedi. Görüntülerde gece geç saatlerde mahallelerinden geçen iki hırsızın plakalarını çaldığını gördü. Hiç vakit kaybetmeden emniyete haber verdi. Gelen ekipler Plaka hırsızlığının dönem dönem çoğaldığını son zamanlarda da vakalarda artış görüldüğünü söyledi.

Hafta sonu olduğu için yeni bir plaka başvurusu yapamayan ve iki gün aracını kullanamayan Hakan B., plakasının çalındığını çabuk fark ettiği ve plakasıyla henüz bir suça karışılmadığı için kendini şanslı hissediyor. Zira bu tür hırsızlıklarda çok daha can sıkıcı durumlar da yaşanabiliyor.

GERÇEĞİNİ ÇALIYOR, BAŞKA PLAKA TAKIYORLAR

Plaka hırsızları sadece plakaları çalmakla kalmayıp yerine başla plaka bile takıyor. Hal böyle olunca araç sahipleri bir polis tarafından çevrilene kadar ya da hırsızlar bir suça karışıp yakalanana kadar plakalarının değiştiğinin farkına bile varmıyor. Bu sebeple plakanızın aracınızda takılı olup olmadığını kontrol etmekle kalmayın, üzerinde ne yazdığını da okuyun.

Plakaları genellikle gece geç saatlerde çalan hırsızlar, sokakların boşalmasını fırsat biliyor. Yine bu sebeple pandemi dönemi de hırsızlar için büyük bir fırsattı. Bu dönemde sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada Plaka Hırsızlığı büyük bir artış gösterdi.