İstanbul İstanbul Teknik Üniversitesi'nin düzenlediği (İTÜ) 'Uluslararası Deprem Sempozyumu', 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin 20. yılında Sarıyer’de yapıldı.

Deprem konusunda uzman yerli ve yabancı birçok önemli ismi bir araya getiren sempozyumda, Marmara Denizi'nde son 20 yılda gerçekleştirilen araştırmaların bulguları paylaşıldı.

DÜNYACA ÜNLÜ UZMANLAR KATILDI

İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Burada özellikle Marmara Denizi'ndeki depremlerden bu yana çalışmış Fransa, Almanya, Amerika, İtalya, Japonya gibi ülkelerden bilim insanlarını davet ettik. Onlar da 20 yıldır neler bulduklarını, nasıl araştırma yaptıklarını anlattılar. Gelenlerin tamamı, Türkiye'de çalışma yapmış bilim insanlarından oluşuyor” dedi.

DEPREM KUMBURGAZ FAY KOLUNDA OLACAK”

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gülsen Uçarkuş, amaçlarının Marmara Denizi'nde çalışan yerli ve yabancı bilim insanlarının 20 yıldaki bu çalışmalardan elde edilenleri ortaya koymak olduğunu söyledi. Uçarkuş, “Kuzey Anadolu Fayı'nda 1939'dan beri 3 ay ile 30 yıl arasında bir yer kırılıyor, sonra öbür yeri kırıyor. Bizim 8 depremimiz var böyle doğudan batıya göç eden. Bu göçün son depremi 99 depremleri. 3 ay ile 30 yıl arasında yine Marmara Denizi'nin içinde diğer kısmının kırılmasını bekliyoruz. Ama bu yüzde 65'lik bir yüzdeyle verilmişti o zaman. Şimdi 20 yılı geride bıraktık, bu 20 yılın sonunda uzun zamandır deprem olmamış, bir 5,8'lik bir aktivite oldu Kumburgaz fay kol üzerinde. Dolayısıyla buna dikkat çektik. Bunların hepsini bu bilimsel çalıştayda değerlendireceğiz” diye konuştu.

SARIYER POSTA