Sarıyer'de konuşan Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Wuhan’da ortaya çıkan koronavirüsü ile ilgili son verileri paylaştı. Wei, “Son gelen bilgilere göre koronavirüs sebebiyle tespit edilen vaka sayısı 17 bin 335, şüpheli vaka sayısı 21 bin 558, tedavi görerek taburcu olanların sayısı 521, ölenlerin sayısı ise 362” ifadelerini kullandı.

Sarıyer'deki bir otelde basın toplantısı düzenleyen Cui Wei, Türkiye'yi daima dost olarak gördüklerini dolayısıyla koronavirüsü hakkında dürüst ve şeffaf açıklamalarda bulunacağını söyledi.

“İLAÇLARI GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Ciddi ve kapasitesi yüksek bir hastalıkla karşı karşıya olduklarını belirten Cui, “Şu an bu virüse karşılık bir anti-virüs ilacı olmadığı için Çinli bilim insanları yoğun bir şekilde konuyu çözmeye çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü ile iş birliği içinde yoğun bir çalışma içindeyiz. SARS hastalığının tedavisinde edindiğimiz deneyimleri yeni tip koronavirüsü için kullanıyoruz. Kapsamlı bir tedavi planları formüle ediliyor. İlaç ve aşı çalışmaları paralel bir şekilde ilerliyor. Bu hastalığa karşı etkin ilaçları geliştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“VİRÜSÜN BULAŞMA GÜCÜ ÇOK YÜKSEK”

Cui, “Söz konusu virüsün bulaşma gücü çok yüksek. Hastalara göre semptomlar farklı olabiliyor, bazıları sadece ateş ve hafif öksürük ile geçirirken, bazıları da zatürre aşamasında gelişebiliyor. Bazı ciddi durumlar ise ölümle sonuçlanabiliyor. Şimdiki duruma göre, söz konusu virüsün ölüm oranı başlangıçta yaklaşık yüzde 2 ile yüzde 4 arasında ama zamanla bu oranlar değişecektir. Bu rakamlar hastalığın ciddi olmadığı anlamına gelmiyor” diye konuştu.

SARIYER POSTA