Çevreye yaydığı kötü kokular ve yetersizliği nedeniyle sıkça gündeme gelen Baltalimanı Atık Su Ön Arıtma Tesisi’ndeki kapasitenin arttırılması ve atık sulardan enerji üretimi elde edilebilmesine ilişkin çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda yapımı tamamlanan Baltalimanı Atık Su Ön Arıtma Tesisi'ne ek olarak taş tutucu ünitesi, kaba ızgara ünitesi, giriş terfi istasyonu, ince ızgara ünitesi, kum ve yağ giderim ünitesi ve perfore ızgara üniteleri inşa ediliyor.

ARITILMIŞ SUYUN TESİSTEN UZAKLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Ön arıtma ünitelerinin ardından günlük 600 bin m3 kapasiteli Yüksek Yüklü Aktif Çamur Sistemi (A Prosesi) ve 960 bin m3 kapasiteli prosesi çöktürme havuzları inşa edilecek. Arıtılmış su, mevcuttaki derin deniz deşarj hattına, yapılacak olan kara hattı iletilerek tesisten uzaklaştırılması hedefleniyor. Biyolojik arıtma ile oluşacak olan çamurun arıtılması, dizayn edilecek ve kurulacak olan santrifüj tip dekantörler ile yoğunlaştırma, çamur çürütme, çamur susuzlaştırma ve çamur kurutma ünitelerinden oluşacak.

DAHA BÜYÜK VE MODERN BİR TESİS İÇİN KOLLAR SIVANDI

1997 yılında günlük 625 bin m3'lük arıtma kapasitesiyle işletmeye alınan Baltalimanı Atık Su Ön Arıtma Tesisi, yaydığı kötü kokular ve yetersizliği nedeniyle sıkça gündeme gelmişti. Vatandaşların talebini dikkate alan yetkililer, önce ikinci bir filtre taktı ve akabinde de 2018 yılında daha büyük ve modern bir tesis için harekete geçti.

VATANDAŞLAR RAHAT BİR NEFES ALACAK

Özellikle yaz aylarında Baltalimanı ve çevre mahallelerde yaşayan vatandaşların yıllardır kötü koku ile mücadelesi Baltalimanı Atıksu Arıtma Tesisi ile bir nebze ortadan çözülse de sorun tam anlamıyla ortadan kalkmadı. Hayata geçirilen yeni proje ile birlikte problemin tamamen çözülmesi hedefleniyor. Kötü koku giderme ve hava temizleme sisteminin kurulduğu tesis ile birlikte yıllardır büyük eziyet çeken çevre sakinleri de rahat bir nefes almış olacak.

SARIYER POSTA GAZETESİ