Son günlerde gündemden düşmeyen İstanbul Boğazı'ndaki yunus balıklarının ölümleriyle ilgili çeşitli iddialar ortaya atılırken, yaşanan ölümlerin nedeni araştırılıyor. TÜDAV Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay, "Ölüm sebebinin balıkçılık etkileşimine bağlı ağda boğulma olduğunu belirledik" derken, İstanbul Balık Üreticiler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İlyas Torlak ise yunus ölümlerine gırgır balıkçılarının neden olduğu şeklindeki iddiaları yalanladı.

Biri Kireçburnu Sahili'nde olmak üzere İstanbul Boğazı'nda toplam 3 yunusun ölü bulunmasının ardından Boğaz'daki balıkçılık yeniden tartışmaya açıldı. Bir kesim gırgır balıkçılığın tamamen yasaklanması gerektiğini belirtirken, balıkçılar ise yunusların ölü bulunduğu alanlarda avlanmanın yasak olduğunu belirtti.

TORLAK'TAN O HABERLERE TEPKİ!

Sarıyer Posta Gazetesi'ne konuşan İstanbul Balık Üreticiler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İlyas Torlak, "Bu balıklar üzerinde yapılan incelemelerde ağ izlerine rastlandığı açıklandı, gözler balıkçılara döndü. İnsanların aklına hemen balıkçı geliyor. Fakat bunu söylerken iyi düşünüp tartmanız lazım. Bu ölümlerin nedeni olarak gırgır avcılığı gösteriliyor. Ancak söz konusu bölgede gırgır avcılığı yıllardır yasak. Bu yüzden yunusların ölümüyle ilgili gırgır balıkçıları nasıl bağdaştırılıyor? Zaten balıkçıların çok büyük bölümü son 20 gündür İstanbul Boğazı'nda avlanmıyor. Dolayısıyla bu ölümlerin gırgır balıkçılarına mal edilmesini kınıyoruz. Yapılan haberler yalan ve asılsızdır. Peki bu yunuslar neden ölüyor? Tüm kanunlara rağmen yıllardır önlenemeyen ve bizim de şikayetçi olduğumuz yasadışı trol avcılığı. Bu ölümlerin nedeni yasadışı trol avcılığıdır. Balık trol torbasına girmiş ve ölmüştür. Bunların yanı sıra gırgır balıkçıları da istemeden bu ölümlere neden olabilir. Fakat bunu isteyerek yapmaz. Çünkü eline bir şey geçmez. Yunus ne satılıyor ne de para ediyor. Aksine ağa takılan yunusu kurtarırlar. Sonuçta bu işin vicdani tarafı da var" ifadelerini kullandı.

"AYNI BALIKÇILIK OPERASYONUNDA ÖLDÜKLERİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay, "Yaptığımız incelemede 3 yetişkin erkek tırtak bireyinin ölümlerinin üzerinden en fazla yarım gün geçtiğini ve ölüm sebebinin balıkçılık etkileşimine bağlı ağda boğulma olduğunu belirledik. Ayrıca tırtakların üzerinde balıkçılık etkileşimini gösteren karakteristik ağ izleri net bir şekilde görülmekte, iç organ ve dokulardaki hemorajik yapı, damarların doluluğu ve yemek borusunda bulunan balıklar bu bulguları desteklemektedir. Üçünün de aynı balıkçılık operasyonunda öldüklerini düşünüyoruz" diye konuştu.

SARIYER POSTA GAZETESİ