Kurtuluş Mücadelesinin baş kahramanlarından ve Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en güvendiği isimlerden biri olan Mareşal Fevzi Çakmak, 12 Ocak 1876'da Rumeli Kavağı'nda dünyaya geldi. Peki, bağımsızlığımızın simgelerinden olan Fevzi Çakmak'ı yeteri kadar tanıyor muyuz?

Çakmakoğullarından Topçu Albayı Ali Sırrı ile Hesna Hanım'ın oğlu olarak Sarıyer Rumeli Kavağı'nda doğan Mareşal Fevzi Çakmak, Dumlupınar Meydan Muharebesi zaferinin ardından Atatürk'ün tavsiyesi üzerine Mareşal rütbesini aldı.

ATATÜRK'ÜN ÖZEL KALEMİNDEN ÇARPICI İFADELER

Atatürk'ün Özel Kalem Müdürü Hasan Rıza Soyak, hatıratında Mustafa Kemal'in Fevzi Çakmak için halefi olarak gördüğünü ifade etti. Soyak'ın anlattığına göre Atatürk, kendisinin halefi olarak Fevzi Çakmak'ı görüyordu. Soyak’ın anılarında, Mustafa Kemal Paşa’nın görüşleri şöyle aktarıldı: "Şüphesiz ki, konuşma ve seçme hakkı TBMM'ye aittir ancak bu konudaki düşüncelerimi belirtmek isterim. Akla ilk olarak İsmet Paşa gelmektedir; kendisi bu ülkeye büyük katkılarda bulunmuştur. Ancak, bir nedenden dolayı kamuoyunun teveccühünü kazanamamış gibi görünüyor. Mareşal Fevzi Çakmak da ülkesine büyük katkılarda bulundu ve bununla birlikte herkesle de iyi geçinebilmekte. Üslerinin düşüncelerini her zaman takdir etmiş ve kimse ile kavga içerisinde değil. Bu sebeplerle kendisi devletin başı için en uygun adaydır."

SARIYER POSTA GAZETESİ