Geçtiğimiz 19 Mayıs'ta çalışmaların büyük oranda tamamlanmasıyla birlikte ilk etabı İstanbulluların kullanımına sunulan Atatürk Kent Ormanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı resmi tören ile kapılarını açtı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasını yaşatmak için adının verildiği Atatürk Kent Ormanı, tüm etaplarıyla birlikte 10 Kasım’da hizmete açıldı. Doğal ekosistemi ile bitki ve hayvan türleri açısından büyük değer taşıyan Atatürk Kent Ormanı ile İstanbullular 1 milyon metrekare büyüklüğünde aktif bir yeşil alana daha kavuştu. Açılış törenine; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ayşen Erdinçler, Sarıyer Belediye başkan yardımcıları, İBB bürokratları, İBB ve Sarıyer Belediye Meclis üyeleri, birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

"ORMANLARIN KORUYUCUSU GÖNÜLLÜ VATANDAŞLARIMIZDIR"

Açılış öncesi konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü özlem, minnet ve rahmetle anıyorum. Bugün benim için çok özel bir gün. Bunun nedeni bugünün dünyasında insanı yaşama bağlayan, coşkusunu artıran ortamları hediye etmek. Ayrıca bugün hepimiz için çok değerli, önemli ve yine yaşamımızın alt yapısını oluşturan Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 82. ölüm yıldönümü. Ata'mızı anacağız fakat bulunduğumuz noktada Atatürk'ün bize hediye ettiği Cumhuriyetin ortaya koyduğu değerlere layık işler yapıyor muyuz yapmıyor muyuz ona bakacağız. Konuya bu pencereden baktığımızda 10 Kasım'da Önderimiz Atatürk'ün ismini taşıyan bir kent ormanının resmi açılışını gerçekleştirmek benim için ayrı bir gurur vesilesi. Coşkulu açılışlar, kutlamalar yapamıyoruz. Çünkü pandemi ile mücadelede veriyoruz. Ayrıca biz pandemi ile mücadelenin de bir gereğini yapıyoruz. Çünkü toplumun sağlıklı ortamlarda bir arada olabileceği, sağlığını koruyacağı ormanı güzel İstanbul'umuza hediye etmenin sevincini yaşıyoruz. Çağdaş bir kent olabilmenin en önemli unsuru kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarıdır. Bu şehrin kaybedilmiş yılları, alanları var. Bu yüzden çok hızlı hareket etmeliyiz. Bu kapsamda doğa harikası olan kent ormanını İstanbul'a kazandırılmasında emeği geçen herkese tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Tabi kazandırmak yetmiyor, korumak ve geliştirmek de çok önemli. Buranın koruyucusu tüm gönüllü vatandaşlarımızdır. Sadece İBB ve Sarıyer Belediyesi'nin tek başına yapabileceği bir konu değil. Herkesin sahiplenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KUŞLARA ÖZEL AYDINLATMA

Hacıosman ve Derbent arasında kalan ve yıllardır atıl vaziyette bulunan orman, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı tören ile vatandaşların hizmetine açıldı. 1 milyon 100 bin metrekarelik alanda vatandaşlar için her ayrıntı düşünüldü. Atatürk Kent Ormanı'nda 12 km’lik yürüyüş parkuru, 3 doğal gölet, spor alanı, bin 500 metrekare çocuk oyun ve fitness alanı da bulunuyor. Ayrıca dinlenme, yürüyüş, koşu, oryantiring, kentsel tarım alanında tarımsal faaliyetlerde bulunma, festival alanı ile rekreasyon imkanı sağlıyor. Doğal ekosistemi ile bitki ve hayvan türleri açısından büyük önem taşıyan Atatürk Kent Ormanı’nda, kuş türlerinin yoğun olduğu alanlarda aydınlatma yapılmadı. Işık şiddetinde ve ışık yönlenmesi gökyüzüne değil, yere ışık veren armatür tercih edildi.

Açılışın ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, törene katılan gençler ile birlikte ile birlikte Atatürk'e sevgi ve saygı yürüyüşü yaptı. Ayrıca tören sonrası canlı müzik performansı sergilendi. İmamoğlu ayrıca yetkililerden Atatürk Kent Ormanı ile ilgili detaylı bilgiler aldı.

AÇILIŞTAN SONRA CEMEVİNE ZİYARET

 Açılış sonrası Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan İmam Hüseyin Cemevi’nde Atatürk’ün 82. ölüm yıldönümü dolayısıyla lokma dağıtımı gerçekleşti. Etkinliğe; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner'de katıldı.

SARIYER POSTA GAZETESİ