Sarıyer Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ‘Cindy’ isimli Golden Retriever cinsi köpeğin geçtiğimiz yıl dövülerek kafatasının kırılmasına ilişkin, rehabilitasyon merkezinde görevli veteriner hekim ve veteriner işleri müdürü "Görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıktı. Duruşma çıkışı sanıkların yakınları ile hayvan severler arasında kavga çıktı.
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar Cihan Yaşar ve Ayhan Akbulut Katıldı. Şikayetçi İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi adına 8 avukat duruşmada hazır bulundu. Şikayetçiler Birgül Kükrer ve Özen Baydoğan da duruşmaya geldi. Bir grup hayvan sever de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

"SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİLER"

Sanık Cihan Yaşar savunmasında veteriner hekim olduğunu belirterek "Olay tarihinde Sarıyer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'nde görevliydim. Olayı bir gün sonra öğrendim. Adem İnce'yi çağırıp savunmasını aldım. Ayhan Akbulut'a da soruşturma sonuna kadar rehabilitasyon merkezine çağrılmaması gerektiğini ve izine çıkarılması gerektiğini söyledim. Benim görevini yaparken ihmalim söz konusu değildir . Üzerime atılı suçlamayı kabul emiyorum. Beraatimi talep ediyorum. Aksi takdirde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep ediyorum" dedi.
Sanık Ayhan Akbulut ise savunmasında, olay tarihinde Sarıyer Belediyesi'nde vekaleten veteriner işleri müdürü olduğunu belirterek "Adı geçen köpek geçtiğimiz Nisan ayında bakım merkezinde işçi olarak çalışan Adem İnce isimli şahsı ısırmıştı. Sağlık personeli tarafından müdahalesi yapıldıktan sonra hasta neye gönderildi. Hastanede kendisine iki gün rapor verilmişti. Adem İnce'nin köpeğe kötü muamele yaptığı düşünüldüğünden, diğer sanık Cihan Yaşar, Adem'in savunmasının alınmasını ve bu süre zarfında çalıştırılmamasını söyledi. Raporu bitince kendisini izne çıkardık. Adem İnce taşeron firmanın elamanı olduğu için yasal işlemlerin yapılması amacıyla dosyayı ilgili destek hizmetleri müdürlüğüne gönderdi. Nisan ayının 15'inde iş akdi feshedildi. Biz bu olayda herhangi bir gecikme ve ihmal göstermedik. Bu nedenle beraatimi istiyorum" dedi.

ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Şikayetçi Birgül Kükrer, "Ben köpeği sokakta buldum ve sahiplendim. Bir gün işteyken köpeğin evden kaçtığını öğrendim. Çevrede aradım, internetten ilan verdim. Ancak bulamadım. İnternette Sarıyer Belediyesi'nin bakım merkezinde işkence gören köpeğe ait fotoğrafları görünce köpeğin Cindy olabileceğini düşündüm. Köpeğe çip taktırmıştım. Belediyeye müracaat ettim. Köpeği bana vermek istemediler. Köpeği gördüğümde kafasının üst kısmı yarık haldeydi. İşkenceye maruz kaldığı açıkça anlaşılıyordu. Uzun uğraşlar sonucu köpeği bana teslim etiler. 6 saat süren ameliyat sonucu iyileşti. Bu olay nedeniyle Cindy travma yaşamaktadır. Kafasında 9 adet plaka vardır. Gerekli işlemleri vaktinde yapmayan sanıklar hakkında şikayetçiyim" dedi.

Şikayetçi Zeynep Güver de İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi adına savcılığa müracaatta bulunduğunu belirterek "Sanıklardan şikayetçiyim. Davaya katılmak istiyorum" dedi. Duruşmada Sarıyer Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki çalışan 4 kişide tanık olarak dinlendi. Tanıklar köpeğe kötü muamele yapıldığını ve kafasında kırık olduğunu gördüklerini söylediler.
Duruşma sonunda, suçtan zarar görme ihtimaline karşı müştekilerin duruşmaya kabulüne karar verildi. Sanıkların belirttiği tanıkların dinlenmesi için duruşma ertelendi.

DURUŞMA ÇIKIŞI ARBEDE

Duruşma çıkışında sanıkların yakınlarıyla şikayetçiler arasında arbede çıktı. Adliye koridorlarında yaşanan kavga güvenlik görevlilerinin müdahalesi ile sona erdi. O anlar duruşmayı izlemeye gelenlerin cep telefonu kamerasına yansıdı

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Ayhan Akbulut'un Sarıyer Belediyesi Veteriner İşleri Müdür Vekili olduğu, şüpheli Cihan Yaşar'ın da Sarıyer Belediyesi Rehabilitasyon ve Kısırlaştırma Merkezi'nde çalışan işçi ve veteriner hekimlerin denetlenmesi ile çalışma koşullarının kontrol edilmesinden sorumlu olduğu belirtiliyor. Her iki şüphelinin de kamu görevlisi olduğu ifade edilen iddianamede, taşeron firma personeli Adem İnce'nin 5 Nisan 2016 tarihinde Cindy isimli Golden Retriever cinsi bir köpeği döverek kafatasını kırdığı iddia ediliyor. Aynı gün bu kişi hakkında gerekli idari para cezası uygulanmasının temin için kolluğa haber vermeleri gerekirken görevlilerin gereklerini yapmakta ihmal ve gecikme gösterdikleri ifade edilen iddianamede, görevlerini kötüye kıllandıkları, Adem İnce hakkındaki idari para cezasının da 22 Nisan 2016 tarihinde uygulanabildiği ifade ediliyor. İddianamede şüphelilerin "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor. Cindy'i döven Adem İnce hakkında da idari para cezası verilmiş, iş akdi sona erdirilmişti.

http://www.sariyerposta.com