Güvenlik ve istihbarat birimleri, tıp sektörü için ithal edilen ancak kendisini emniyet müdürü olarak tanıtan bir kişinin eline geçen Sezyum-137 adlı nükleer bomba hammaddesinin peşine düştü. İşte haberin detayları...

Alacağına karşılık yurtdışından 15 tüp halinde Sezyum-137 adlı maddeyi ithal ettiğini iddia eden İ. B., maddenin çalındığı ihbarında bulundu. Emniyet ekiplerinin tüm yurtta peşine düştüğü isim ise bir sahte emniyet müdürü. Nükleer bomba yapılan maddenin "MİT'e teslim edeceğiz" diyen sahte emniyet müdürü M. Ç. tarafından alındığını belirtti. Kayıplara karışan sahte müdür için Polis ekipleri harekete geçti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Sabah Gazetesi'nden Atakan Irmak'ın haberine göre, İ. B., yurtdışından alacağına karşılık 15 tüp 'Sezyum 137' elementi aldı. Başlarda bu maddenin ne işe yaradığını bilmiyordu. Kendisine elementin sağlık sektöründe, özellikle medikal protez üretiminde kullanabileceği söylenmişti, ancak İsmet B. teslimattan sonra aldığı son dakika bilgisinde maddenin nükleer bomba yapımında da kullanıldığını ve çok tehlikeli olduğunu öğrendi. Bunun üzerine elinde bulundurduğu 15 tüp Sezyum-137 elementini devlete teslim etmek istediğini ifade eden İsmet B., İstanbul'da bu elementleri kendisini emniyet müdürü olarak tanıtan M. Ç. ismindeki kişiye verdi. İsmet B., bu şahsın elementleri Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) teslim edeceğini, hatta kendisine de teslim ettiğine dair yazılı evrak getireceğini söylediğini belirtti. Elementleri teslim ettikten iki ay sonra kendisine halen bilgi verilmediğini ve söz konusu Sezyum-137 elementinin kötü niyetli kişi ya da kişilerin eline geçmiş olabileceğini söyleyen İ. B., söz konusu kişilerin elementi ne yaptıklarını araştırması konusunda şikayette bulundu. CİMER'e yapılan şikâyetin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Kullanılması için izne tabi

Savcılık yürütülen soruşturma kapsamında polisler elementi kendisini emniyet müdürü olarak tanıtarak alan M. Ç.'ye ulaşmaya çalıştı. Kendisiyle irtibat kurulamayan M.Ç.'yi arama çalışmaları devam ederken bir yandan da elementin araştırılması ve bilgi verilmesi için Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan rapor hazırlanması istendi. Nükleer Düzenleme Kurumu Radyasyon Uygulamaları Dairesi Başkanlığı tarafından savcılığa sunulan raporda söz konusu elementin Türkiye'de kullanılabilmesi için öncelikle ilgili kurumlardan izine tabii olduğunu belirtildi.

SARIYER POSTA GAZETESİ