Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan'dan çarpıcı bir iddia geldi. Özkan, “Temizlenmemiş filtrelerde virüs olabilir. Doğrudan size hava yolu ile bulaşır” ifadelerini kullandı.

Dünya corona virüs salgını ile mücadele ederken, uzmanlar da hijyen vurgusu yapıyor. Hava yolu ve temas ile bulaşan corona virüs ile ilgili Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan’dan dikkat çekici bir açıklama geldi.

“Temizlenen klimalar daha az riskli”

Corona virüs ile ilgili birçok bilinmeyen olduğunu ve dinamik bir süreç yaşandığını ifade eden Özkan, yaz ayının gelmesi ile araçlardaki klima kullanımının tehdit olabileceğini ifade etti. Özkan, temizlenmeyen filtreler aracılığı ile virüsün kişilere bulaşabileceğini söyledi. Ev ve ofis ortamında filtresi temizlenen klimaların ise daha az riskli olduğuna dikkat çeken Özkan, cam yolu ile havalandırmanın daha sağlıklı olduğunu bildirdi.

“Arabada klimayı açmayın”

Özkan şu açıklamaları yaptı: “Arabada klimayı açmayın. Arabanızın soğutucusunu açmayın. Filtreler virüsü çekiyor. Filterelerde virüs kalır. Yüzünüze doğrudan virüsü gönderebilir, virüsü bulaştırabilir. O nedenle buna dikkat edin. Ev ve iş yerlerindeki klimaların bakımını yaptırdıysanız, doğrudan muhatap olmuyorsanız risk çok azdır. Arabada yakın mesafe ve küçük bir alan olduğu için bir risk vardır. Camları açmak daha emniyetlidir.”

SARIYER POSTA