Brezilya savcılığı, eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve eşi hakkında gfggfgfyolsuzluğa karışma suçlamasıyla dava açılması için mahkemeye başvurdu.

Lula ve eşi, Sao Paulo'nun tatil kasabası Guajara'da 3 katlı lüks bir apartman dairesine sahip olmakla suçlanıyor. Savcılar apartman dairesinin, devlete ait petrol şirketi Petrobras ile ilgili yolsuzluk skandalının merkezindeki OAS adlı inşaat şirket tarafından, Lula ve eşi için satın alınıp yeniden inşa edildiğini iddia ediyor. Lula, dairenin kendisine ait olmadığını ve suçlamanın siyasi amaçlı olduğunu belirtmişti. Guaruja'daki apartman dairesinin değerinin yaklaşık 750 bin dolar olduğu tahmin ediliyor

“Lula, Petrobras'taki yolsuzluğun baş patronuydu”

BBC Türkçe'nin aktardığına göre mahkemenin birkaç gün içinde Lula hakkında dava açılıp açılmayacağına karar vermesi bekleniyor. Basın toplantısı düzenleyen savcı Deltan Dalagnol, "Lula, Petrobras'taki yolsuzluğun baş patronuydu. Güç piramidinin en tepesindeki isimdi. Lula, Petrobras'a, yolsuzluk yaparak hükümetteki siyasi partiler için para toplayacak üst düzey isimleri atadı. Lula'nın karar gücü olmadan bu entrikanın var olması imkânsız olurdu" dedi. Petrobras skandalında, şirketin açtığı kârlı ihalelerde rüşvet alındığı ve rüşvetin bir kısmının hükümetteki İşçi Partisi de dâhil olmak üzere siyasi partilere dağıtıldığı iddia edilmişti. Eskiden sendika lideri olan 70 yaşındaki Lula, Brezilya'yı 2003- 2011 yılları arasında yönetmişti. Lula'nın yerini alan Dilma Rousseff de bütçede usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle geçen ay sonunda görevden alınmıştı. Rousseff'in azliyle Brezilya'da 13 yıldır süren İşçi Partisi iktidarı da son buldu. Lula yılbaşında, 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak istediğini açıklamıştı. Ancak Temmuz ayında Petrobras'la ilgili soruşturmayı engellemeye çalışma suçlamasından hakkında dava açılmıştı.