Ev alırken iyi araştırma yapmak çok önemli. Gözden kaçırılan en ufak bir detay, ileride büyük sorunların yaşanmasına neden olabiliyor. Peki nelere dikkat edilmeli? Detaylar haberimizde...

‘kat irtifakı’ ile ‘kat mülkiyeti’ arasında önemli farklar var. Kat irtifakı, inşaatın başladığını ancak tamamlanmadığını, kat mülkiyeti ise inşaatın tamamlandığını ifade eder. İnşaat bitmiş, oturum başlamış ve tapu kat irtifakından kat mülkiyetine çevrilmemişse o binanın iskanı alınmamış anlamına geliyor.

Konuyla ilgili belediyeye danışılmalı

Kat irtifakı, arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkını ifade eder ve henüz tamamlanmamış inşaatlarda hak sahiplerinin paylarını gösterir. İnşaat sırasında alınan kat irtifakının inşaat tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Bunun için müteahhitin belediyeye iskân ruhsatı başvurusu yapması gerekir. Eğer ‘kat irtifakı’ tapulu ev alınıyorsa, öncelikle belediyeye giderek, iskan müraacatının yapılıp yapılmadığını ve inşaatın projeye uygun olup olmadığı sorulmalı. Belediyeden alınacak bilgiye göre hareket edilmeli.

Yıkım kararı çıkabilir

Eğer iskan müracaatı yapılmamışsa, temkinli olunmalı. Çünkü birçok sorun ortaya çıkabilir. Müteahhit proje dışında hareket etmişse, belediye yıkım kararı çıkarabilir. Yapı projeye aykırıysa banka, ekspertiz raporunu hazırlarken, bu bilgiyi görüp kredi kullandırmaz. İskanı olmayan bir evde yaşamaya başlanırsa, kullanılan elektrik ve su da şantiyeden bağlanır. Bu da normal değerlere göre daha fazla fatura ödenmesine neden olur.

SARIYER POSTA