2018 yılı vergi takvimine göre, emlak vergisinde ikinci taksit dönemi 30 Kasım'da sona erdi. Gayrimenkul sahipleri 1-30 Kasım tarihleri arasında ikinci taksit borcunu da ödeyerek seneyi kapattı. Ancak, kimi mükellefler bu süreyi kaçırdı, kimi mükellefler ise bilerek ödeme yapmadı veya yapamadı.

Peki, emlak vergisi ödemesini kaçıran ev, işyeri, arsa ve arazi sahiplerine ne olacak? Vergi borçlarına ne kadar gecikme zammı eklenecek? İşte emlak vergisi ödemesini kaçıran gayrimenkul sahiplerine uygulanacak ceza oranı ve hesaplama örneği; Emlak vergisi borcunu geciktirenlere 19 Ekim 2010 tarihinden itibaren aylık yüzde 1.40 oranı uygulanıyordu. Ancak bu oran 5 Eylül 2018’de değişti. Bu itibaren gecikme zammının oranı aylık yüzde 2’ye çıktı. Dolayısı ile vergi borcunu ödemeyen mal sahiplerine gecikmenin yaşandığı her ay için yüzde 2 oranında zam uygulanacak.

Örnek hesaplama

Gayrimenkulünün toplam emlak vergisi bedelinin 500 lira olduğunu düşünelim. Bu gayrimenkulün ilk taksiti 250 lira, ikinci taksiti de yine 250 lira olarak ödenecek. İlk taksitini vaktinde ödeyen ancak Kasım ayında ödemesini kaçıran mal sahibi, bu taksiti zamlı olarak ödeyecek. 250/100=5 lira olarak hesaplandığından gecikmenin yaşandığı her ay için 5 lira eklenecek. Ödeme 2019 yılı 1. taksit dönemine kadar yapılmazsa, vergi borcu 20 lira artmış olacak.

Borcunu kapatmayan gayrimenkulü satamıyor

Vergi borcunu zamanında ödemeyenlere uygulanan yaptırım sadece gecikme zammı değil. Borcunu kapatmayan mal sahipleri, gayrimenkullerini elden çıkarmak istemeleri halinde bu bedeli ödemeleri gerekiyor. Zira, vergi borcu kapatılmadan tapuda gayrimenkul satışı da yapılamıyor.

2018'de ev alanlar ödemiyor

Bu sene içinde ev, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkul satın alanlar verginin muhattabı olmuyor. Emlak vergisi sorumluluğu satışın gerçekleştiği tarihi takip eden yılda başlıyor. Dolayısı ile 2018'de ev alanlar emlak vergini 2019'da ödemeye başlıyor. Ancak sene sonuna kadar belediyeye emlak vergisi beyannamesinin verilmesi şart.