Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni çocuğu olan ailelere doğum yardımı yapıyor. Peki, doğum yardımının şartları neler? Tüm detaylar haberimizde...

Yeni çocuğu olanlara devlet yardımda bulunuyor. Ayrıca 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğmuş olan çocuklar için ödeme yapılıyor. Bu tarihten sonra çocuğu dünyaya gelen aileler, bir dizi bürokratik işlemlerden sonra maddi destek alabiliyor.

Başvuru nasıl yapılıyor?

Doğum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için veriliyor. Destek öncelikle Türk vatandaşları ile mavi kart sahiplerine veriliyor. Anne ile babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekiyor. Ardından canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin" eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılıyor. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılıyor. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvuruyor. Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebiliyor.

SARIYER POSTA