Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Iraklı mevkidaşı Berhem Salih ile birlikte Ankara’da basın toplantısı düzenledi. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Çatışmalardan zarar gören yerlerin imarı başta olmak üzere Irak’taki altyapı ve kalkınma projelerine katkı sağlamaya hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Ankara’da Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i Külliye’de ağırladı. İki lider toplantının ardından ortak basın açıklaması yaptılar. Erdoğan, “Türkiye, Irak’ın yeniden yapılanması ve imarında her türlü yardıma hazırdır. Her türlü desteğe hazırız. Çatışmalardan zarar gören yerlerin imarında bulunmak üzere, alt yapı projelerine de hazırız” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları:

“İkili ticaretimizde geçen yıl 16 milyar dolarla rekor kırmıştık, şimdi bunu 20 milyar dolara yükseltip rekoru egale edelim. Irak ile özellikle savunma sanayi, ticari, askeri, ekonomik alanlarda çok şey yapabiliriz. Özellikle güvenlik... DEAŞ, PKK, FETÖ gibi terör örgütleri hem Türkiye hem Irak için tehlike oluşturmaktadır. Birlikte çalışmanın önemini konuştuk. İlgili arkadaşlarımız çok sıkı ilişkide olmak suretiyle, boşluk bırakmadan bu sıkıntıları gidermenin gayreti içinde olacağız. Terörle mücadelede iş birliğimizi derinleştireceğiz.”

Irak Cumhurbaşkanı Salih’in açıklamaları:

“Çok net bir mesajımız var. O da Irak yeni bir döneme girmek üzere, yeniden imar ve kurumsal yapısıyla yeniden güçlenerek bölgede rolü güçlü, açık olarak tekrar hak ettiğimiz konumda olmayı arzulamaktayız. Bu bağlamda, Türkiye’ye her türlü ortak işbirliğiyle gelmiş bulunmaktayız. Halklarımızın özgür ve onurlu bir yaşam hakkı olduğunu söyledik. Var olan çekişmeleri, krizleri ortadan kaldırabiliriz. Irak ve Türkiye sahip olduğu stratejik konumuyla çok şey yapabilir, bu ortaklık iki bölgeye de hizmet edecektir. Ankara'ya gelmeden önce Başbakanımızla görüştüm, onun da mesajı “Türkiye ile ilişkilerin çok daha gelişmiş şekilde olması” yönünde olmuştur. Türkiye’nin, Irak’ta terörden arındırılmış bölgelerin imarı konusundaki katkılarını bekliyoruz.”