Türk balıkçısının Moritanya serüveni diye başlık atarken bile geçmişte ailemin balıkçılık yaptığı, fotoğraflardan takip ettiğim o bolluk ve bereketli günlerin sadece fotoğraflarda kaldığı şüphesiz bir gerçek. Her geçen gün maliyetlerin artması Türk kara sularında avlanan balıkçılarımızın yurtdışı arayışına neden olmuştur. Bu sebeple Türk balıkçısının Moritanya serüveni başlamıştır.

Öncelikle Moritanya’dan bahsetmek gerekirse, değerli ve verimli toprakları olan birçok Afrika ülkesi gibi sömürgecilik sistemi ile ülkenin altın, çelik vb. maden kaynakları vardır ve buralarda Fransız, İngiliz, Amerikan ve Çin şirketleri faaliyet göstermektedir.

Balıkçılık anlamında da birçok balık unu üretim fabrikası olması ve verimli suları olmasından dolayı yüzlerce balıkçı teknesinin avlandığı bir bölgedir. Bunların içinde Çin, İspanyol, Rusya, İrlanda ve Türk balıkçıları vardır. Ayrıca yerel halkın avlandığı Perok ismini verdikleri tekneler bulunmaktadır. Tahmin ettiğiniz üzere bu tekneler teknolojinin çok uzağındadır. Bizden bukadar gelişim olarak geri bir ülke de balıkçılık ayrı olarak değerlendirilip Balıkçılık Bakanlığı bulunmaktadır. (Buda tabi düşündürücüdür !!!). Türkiye de Balıkçılık sektörü Tarım Bakanlığına bağlıdır. Bu balıkçılık için kanayan bir yaradır.

Şuanda Moritanyada;

*5.000 Perok

*71 Türk

*150 Çin

*100 Moritanya

*248 yaklaşık diğer ülke tekneleri vardır.

-Evet, gelelim serüvene. Bu serüven 2017 yılında Türkiye de balıkçı tekneleri olan bir balıkçımızın oraya 25 metre tekne ile deneme amaçlı gidip avlanması ile başladı. Türk balıkçısının avlanma kabiliyeti ve teknik birçok farklığı Moritanyalı fabrika sahiplerinin iştahını kabartarak birçok yatırımcının Türkiye den tekne talep etmesine neden oldu. Şuanda Nouadhiboda yaklaşık 25, başkent Nouakchott da 10 balık fabrikası vardır. Herkesin merak ettiği soruyu ben cevaplayayım.Soru şu tonlarca balık ne oluyor. Balıklar Moritanya fabrikalarında balıkunu haline getirilerek Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeye yem olarak gönderiliyor.

Bunun yanısıra Moritanya dışında 2016-2022 yılları içerisinde Sudan, Yemen,Somali, Senegal gibi ülkelerde birçok Türk balıkçısı avlanmak istemesine rağmen henüz sürdürülebilir bir başarı gerçekleştirilmemiştir. Moritanya’daki Balıkçılarımızın en büyük sıkıntılarından biride sürekli çeşitli nedenlerden dolayı gerekli gereksiz izinlerinin iptal edilmesidir. Tabi bu serüven o kadar kolay olmuyor…

Temar Denizcilik 2018 yılında Türkiye deki bir dağıtım firması ile bu serüvene ortak oldu. 2018 yılının başlarında Moritanya ülkesine seyahatimizle birlikte Türk balıkçılarının şikâyeti üzerine yakıt tedarik etmeye başladık. Yakıtların özelliklerinin teknik olarak uygun olmaması birçok Türk balıkçısının teknesine maddi olarak zarar verdi. 2018-2019 yılı içerisinde Türk Balıkçı teknelerine yaklaşık 5.000 ton 2019-2020 yılında isi 4.000 ton yakıt ikmali gerçekleştirdik. Fakat ilerleyen zamanlarda döviztransferi ve bankacılık problemleri nedeniyle yakıt anlamında büyümeyi devam ettiremedik. Moritanya da yaklaşık 71 adet balıkçı teknesi, Türk firmaları fabrika yatırımı olması ve milyonlarca dolar ticaret yapılmasına rağmen herhangi bir Türk bankası halen şube açmamıştır.

2020 yılının ortalarında Petrol Ofisi Madeni yağlarının Ülke distribütörlüğünü alarak ülkeye ihracata başladık. Bunun yanı sıra Hempel Deniz Boyaları ile birçok Türk ve yabancı Balıkçı teknelerinin tedariklerini sağladık. Ayrıca 2021 yılı başlarında bunların dışında hırdavat ve benzeri malzemelerin satışını yapmaya başladık. Temar Denizciliğin binlerce kilometre uzaklıkta Türk balıkçısına hizmet etmesi en önemli motivasyon kaynağıdır.

Ürünleri Türkiye den ihracat yaparak konteyner ile yaklaşık 45 gün süre ile gönderimini sağlıyoruz. Fakat teslim süreleri herzaman 15-20 gün ileriye atmaktadır. Moritanya’da ayrıca birçok balık fabrikasının zemin epoxy boya ürününü uygulayarak hiç bilmedikleri bir sistemi getirmiş olduk.

2021 yılının ortasında bir Türk balıkçılımız Gine de avlanmasından dolayı ülkeye ürün tedariği sağlıyoruz. Daha yeni olduğu için vira bismillah diyelim…

Herkese Saygılar ve Sevgiler;

Temar Denizcilik Genel Müdürü

Emre Yaldız